Зима

Зима
Пролет

29 юли 2016 г.

Кремъл продължава да укрепва властовата вертикала

Руският президент Владимир Путин направи големи кадрови рокади.

От постовете си бяха свалени губернатори, президентски пълномощници, шефът на митниците и посланикът на Русия в Украйна, пише "Независимая газета".

В много от овакантените кресла се настаниха хора с чекистко минало. Така Кремъл продължава да укрепва властовата вертикала - праща на проблемни места не толкова вещи управленци, колкото предани войници. Според експерти в средносрочна перспектива тази тенденция ще се засилва, а целта е да се преформатира цялата система за управление, добавя вестникът.

Кадровите рокади в руската власт са "само първата вълна". На есен - след парламентарните избори в Русия, предстои нова, пише "Ведомости", цитиран от BBC.

Чистката ще продължи, тъй като "системата иска обновяване", обяснява пред изданието федерален служител. Той сочи за причина многото конфликти между руските елити, в които президентът "трябва да поддържа ролята си на арбитър". Всяка рокада има собствена логика, но ги извършиха наведнъж, за да се постигне "кумулативен психологически ефект", отбелязват експерти на "Ведомости".

Рокадите целят според "РБК" не само да премахнат конфликтите, но и да вкарат сред управленците от средно ниво нови хора, които "тества президентът" Путин. Източник на всекидневника, близък до Кремъл, посочва сред тях новия шеф на федералните митници Владимир Булавин и трима нови губернатори.

Бившият митнически шеф Андрей Белянинов и заместниците му са разследвани от Федералната служба по безопасност (ФСБ) за контрабанда в особено големи размери. "Новая газета" припомня неотдавнашен обиск в апартамента му, когато заподозреният, "по домашен анцуг, вадел кутии от обувки, натъпкани с кеш", и обяснявал, че това са "семейни спестявания". "Лента" изброява суми от милиони рубли, стотици хиляди долари и евро, "колекция от картини", 2 килограма златни кюлчета, споменава за апартаменти на Белянинов в Москва и вила извън града.

Следващите рокади в Русия може да засегнат не само средното звено, а висшето държавно ръководство, прогнозират експерти на изданието. Според тях дейците от апарата не бива да се отпускат чак до президентските избори през 2018 г. Защото президентът ще трябва да демонстрира още няколко силни кадрови решения, за да докаже, че властта наистина се обновява, посочва "Ведомости".

Путин обаче има доверие само на най-близките си хора - силовите шефове. Той потвърди вече доверието си към ФСБ с арестите за корупция във федералното следствие, оставката на митническия директор и успешното прокарване на нови антитерористични закони, напомня събеседникът на вестника.

Смяната на губернатори два месеца преди изборите за Държавна дума, "когато от изпълнителната власт се иска засилено внимание към процесите в региона", според "Ведомости" е силен сигнал към регионалните елити, че "не бива да се отпускат макар и за кратко".

Според цитирани в печата експерти новият директор на митниците, идващ от ФСБ, ще поеме силовите функции във ведомството и ще го прочиства от корупция. "Комерсант" цитира обаче по този повод финансовия министър Антон Силуанов, че на митниците не се поставят нови задачи и "няма защо да се чакат революции".


Няма коментари:

Публикуване на коментар