Зима

Зима
Пролет

28 юли 2016 г.

КС поряза рефендума на Слави

Конституционният съд реши, че три от въпросите в референдума, иницииран от Слави Трифонов, са противоконституционни.

Това са въпросът дали да се намали броят на депутатите от 240 на 120, този за и против електронното гласуване и още един – дали полицейските началници да се избират пряко от народа, съобщи "24 часа".

Припомняме ви, че КС бе сезиран и по трите въпроса от президента Росен Плевнелиев преди два месеца. Тогава държавният глава се мотивира, че допитването до народа не може да изземва функциите на Велико народно събрание. А според Конституцията само ВНС може да прави промени в нея.

Референдумът на Слави Трифонов бе пуснат от парламента без редакция на въпросите, макар че не малка част от депутатите ги обявиха за противоконституционни. През пролетта Народното събрание реши и че допитването ще се проведе заедно с президентските избори наесен.

По време на дебатите по референдума в парламента един от сценаристите на Слави - Тошко Хаджитодоров, защити инициативата и разясни на депутатите, че се намират в исторически момент.

"В момента наистина сте на исторически път да спазите законите, които вие сте приели. Ако не ги спазвате вие, какво остава за останалите хора. Вие не сте над закона, не сте богове, не сте императори", обърна се тогава той към тях.

След решението на Конституционния съд от днес въпросите, които ще останат в допитването, са:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?


Няма коментари:

Публикуване на коментар