Зима

Зима
Пролет

4 юли 2016 г.

Четвърти километър

Из делниците на един луд (27 юни-1 юли)

Понеделник, 27 юни

Икономистът Кольо Парамов вика, че бюрокрацията в ЕС станала непоносима. „Десетте Божи заповеди, вика, са 169 думи, инструкцията за продажба на зеле в ЕС - 26 900.”

Ние също намираме, че бюрокрацията в ЕС прекомерно се разви. Но не бива да се борави с измислени числа, както прави Парамов. Личната ни проверка показа, че COMMISSION REGULATION (EC) No 634/2006 of 25 April 2006, laying down the marketing standard applicable to headed cabbages се състои от 1874 думи само. Но е факт, че съществува отделна регулация за „главестото зеле”. И е променяна многократно. Първоначално проблемите на „главестото зеле са разглеждани в обща регулация с тези на брюкселското зеле, дръшковата целина, спанака и сливите, съставена през 1987 г. и състояща се от 5370 думи.  Но през 2006 г. се е решило, че за зелето си трябва самостоятелна регулация.

Между другото и ние изложихме некои съображения за британското изходиране и ролята на брюкселските бюрократи. Щото като ги слушахме, не чухме никакви критични саморефлексии в техните среди за Брекзита. Обаче колегата Иван Бедров малко понижи критичния ни патос: „Имаме, вика, много причини да сме гневни на Брюксел, но не правим нищо, за да го променим… Пращаме Бареков, а очакваме Чърчил.” Което си е така. Пращаме Бареков и получаваме Бареков. При такива като него няма принадена стойност.

Като убеден привърженик на европейското единство ви казвам, че трябва да започнем отначало и този път да подхванем нещата откъм добрия край.

Пък рейтинговата агенция S&P е понижила кредитния рейтинг на Англия от ААА до А-ХА-ХА-ХА. Шегувам се. По-точно Чепишев така се пошегува във Фейса. А иначе Fitch им понижи кредитния рейтинг с една степен, с негативна дългосрочна перспектива. S&P го понижи с две степени също с негативна прогноза.

МС одобри позицията на България за участие в редовното заседание на Европейския съвет на 28 и 29 юни в Брюксел, която ще бъде изложена лично от премиер Борисов. От името на България той ще каже, ако не го забрави де, че уважаваме волята на британските граждани да напуснат ЕС.

Зер можеше да не я уважим?

Имаше такъв случай навремето на село. Случила се една дъждовна година, издавила посеви, житото мухлясало. И на събрание на актива председателят на ТКЗС-то, стопански деятел  от първата вълна, демек прост като гъдулка, станал и заявил: „Другари, тоя дъжд съсипва селското стопанство! Аз не съм съгласен да вали както преди 9-ти септември!” И за малко да увлече цялото събрание да гласува резолюция срещу времето. Но станал партийният секретар, човек с прогимназия, и внесъл разум: „Другари, времето не е наша работа. Нека не се бъркаме в задачите на партията…”

Пък на среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск премиерът поискал ясна позиция от страна на ЕК за газовия хъб "Балкан", както и за други два енергийни проекта - АЕЦ "Белене" и "Южен поток".

Сега е идеално време да искаш от ЕС ясна позиция по някой въпрос. Как беше при Селинджър? „Идеален ден за лов на рибка-бананка”…

Между другото, наясно ли сте с рибките бананки? Имали много странни навици… Доплуват до някоя подводна пещера, в която има купища банани. Преди да влязат в пещерата, те не се отличават по нищо от другите риби. Но влязат ли веднъж вътре, изяждат  до седемдесет и осем банана… Естествено след такова ядене те така се издуват, че не могат да излязат от пещерата. Просто е невъзможно да минат през вратата. И умират…

Но защо ли ви го разказвам това…

Обаче евалла на британците. Казаха, че напускат, и напускат наред. След Европейския съюз напуснаха и Европейското по футбол. „Сън” написа: „Идиотите загубиха от Исландия!" Но според нас те се оставиха нарочно. Уважаваме такова поведение. Ние, ако бяхме… Но ние не можем да бъдем.

Министърът на туризма Николина Ангелкова посетила Странджа и вика, че имало много какво да се види.

"В дулмисите видяхме много запазени гробове... Изключително много ме впечатли, че тук още през 2004 г. са открити 17 вампира, нещо което трябва да популяризираме. Разбрахме се с кмета г-н Иван Жабов да стартираме кампания и специално внимание ще бъде обърнато на вампирите.”

Нямаме претенции да сме проф. Александър Фол или проф. Иван Венедиков, но няма дума „дулмиси”. За долмени сме чувал, Странджа е фрашкана с долмени, описани са стотици. Но „дулмиси” е нова дума, плод на старо невежество на госпожата.  Е, възможно е невежеството да е и журналистическо, лично не сме чул.

Другото, което много ни впечатли, е колко вярно оценява Ангелкова значението на вампирите за българския туризъм. Само мимоходом ще отбележа, без да настоявам, че може да се помисли за вампир като лого на туризма ни. На вампирите в съвременното общество се гледа много сериозно. Казвал съм ви, че в канадския университет "Виктория" има цял курс по вампирология. Студентите изучават как да употребяват черната магия, огледалата, свещената вода, как се прави кръст от трепетлика, изучават биографията на Дракула и т.н. Когато става дума да се вземат парите на простите, всички средства са разрешени. Още когато Божо откри първите вампири и чужденците хукнаха да ги разглеждат като не видели, си казахме, че на тая страна и трябват още вампири, много вампири.

Само имаме известни притеснения, че може и да не са точно вампири. Чел сме научни изследвания, според които колът в сърцето действа и при невампири.


Пък в Медиапул илюстрирали дописката с такава снимка на министърката, която не оставя никакво съмнение, че грижата ѝ  за вампирите е проява на непотизъм, ако ме разбирате. Не бива така. Знаем, че е трудно, но можеха да й намерят една по-човешка снимка.

А на колегите от „После” на „Сега” им се появило следното видение: „Странджа. Жарава. Нестинарки. Вампири, таласъми. Бандерас, Ангелкова и Божо Димитров играят голо хоро около огъня...”

Това не е видение, бе, това е кошмар!

Вторник, 28 юни

Борис Джонсън, един от лидерите на Брекзита, нямало да се кандидатира за министър-председател. По този повод шотландският артист Юън Макгрегър му написал в Туитър: „Борис Джонсън! Ти, безгръбначна п****. Ти поведе тази безумна кампания да напуснем ЕС. Спечели, и сега се омиташ, за да почисти някой друг бъркотията ти.”

Напълно е прав, освен от анатомична гледна точка. Лично ние с гръбнак не сме виждал. Не твърдим, че сме виждал всичките, де. Може да има некой черен лебед. Но докато не се появи, човечеството ще смята, че всички са безгръбначни.

Докато се занимавахме с изходирането на британците, депутатите ни входираха тихомълком скандалния лобистки закон в полза на адвокатите. Да го кажа накратко, ще се нуждаем от адвокатски услуги дори, за да си обуем гащите. На село биха казали, че ще ходим до тоалетната с адвокат. Но видях, че Соня Момчилова вече го е казала във ФБ.

Не наядоха се тия кърлежи!

Законът предвижда адвокатите да станат задължителен посредник в отношенията на фирмите с всички държавни органи - НАП, НОИ, НСИ, Булстат, БНБ, Инспекцията по труда и т.н. И вече няма да ви трябва ни счетоводител, ни юрисконсулт, нито куриер. Всички тия дейности ще ги вършат адвокатите. Освен това те придобиват и право да удостоверяват подписите на частни документи и договори, които не подлежат на вписване, на пълномощни, както и да потвърждават верността на преписи и извлечения от книжа и документи. Тъй че и от нотариус няма да имаме нужда. За нарушение на тази разпоредба се предвижда глоба от 1000 до 5000 лв., която при рецидив се удвоява. Санкциите ще се налагат от адвокатските колегии и ще влизат в техния бюджет, вместо в хазната.

Имаше един тест за нормалност с един въпрос: „В една стая имате сериен убиец, педофил и адвокат. Вие имате пушка с два куршума. Кого ще застреляте?”

И знаете ли кой е правилният отговор?

Адвоката – два пъти! („Тази шега я консултирах с адвокатите си”.)

И други мислят като нас. В „Искам те обесен” на Джо Гарбър един от героите казва: „Един джентълмен не трябва да застрелва нещо, което не възнамерява да изяде. Разбира се, с изключение на адвокатите…”

Прокурорът от Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова вика, че МВР и ГДБОП в Бургас са събрали множество доказателства, че зад нападението над Митьо Очите седи „организирана престъпна група”.

Глупости! Премиерът ясно каза: „махленска свада на кандидат-зет с бивш затворник за паркомясто”. Това е истината! Ако въпросната прокурорка има интерес да изкара премиера лъжец, то е отделен въпрос.

Прогнозата за времето през юли в интерпретацията на „Новинар”: „Следващия месец се очаква градусите да паднат до 12, а в нито един от следващите 31 дни няма да сме измъчвани от големи жеги, тъй като температурите няма да надминат 40 градуса, съобщи синоптикът Красимир Стоев…”

Нали ще паднат до 12 градуса, бе, каква жега?!

И докато сме още на „Новинар” нещо за моите приятели пенсиите: „Първият университет за пенсионери отваря наесен.” Сдружение Национален български университет „Трета възраст” ще обучава безплатно пенсиите на компютърна грамотност, боравене с таблети, смартфони и т.н. Щото пенсиите накупили по два смартфона, обаче не могат да боравят с тях… Вчера в парка две госпожи ме спряха да ме питат дали мога да им помогна да си сменят пина. Току-що си купили Xperia X Performance, но не могат да го включат... Проф. Христо Мермерски щял да им преподава природни средства за лечение, като лайкучка, бъз, липов чай, мурсалски чай (за еректилната дисфункция) и т.н. За дамите ще има и специализирани курсове по природна медицина за поддържане на красотата. Щото нали, те са във възраст, когато едната красота само им е останала. Щяло да има и курсове по управление на финанси. Лично ние не бихме нарекли управлението на 200 лв. управление на финанси, но нека са подготвени в случай, че Господ е запазил най-хубавото за накрая…

Целта на университета за възрастни хора, вика доц. Ганчо Попов, била да се помогне за социализацията на пенсионерите. Което е много добре, защото пенсиите са малко асоциални. А които са социализирани, са социализирани при социализъма и са доста неадекватни в днешно време…

Като цяло смятаме, че инициативата заслужава адмирации. В казармата има един принцип, който според нас важи и за пенсиите -  войникът никога не бива да остава без работа, щото мисли и прави глупости. Макар че дали точно с образование трябва да ги занимават? Щото има пословица от стари времена още, византийски, че „образованието разваля войника”.

Сряда, 29 юни

Д-р Майкъл Ройзън провел дългогодишно изследване, което нарича Real Age Test и изчислил кои навици с колко удължават земния ни път. Първо важно условие за дълголетие, естествено, са предците. Ако сте ги избрали правилно, вече сте си осигурили дълголетието на 30%. Още 50 и повече процента можете да добавите, ако живеете правилно. Ако ходите по 30 мин. на ден, това ще ви удължи живота с 2.2 г. Ако си лягате 15 мин. по-рано, ще добавите 3 г.;  редовен секс – 8 г.; чистене на зъбите с конец по два пъти на ден - между 3 и 5 г.; здравословно хранене - 14 г.; намаляването на стреса - 4 г.; спиране на цигарите - между 6 и 12 г.

Обаче вижте какво излиза. Човек, който се отдавал на всичките си пороци – мързел, цигари, вредни хранителни навици и т.н. може да удължи живота си с 25-30 г. и да доживее до дълбока старост. А човек, който спазва всичките правила на доктора, не може да си удължи живота. Е кой, моля ви се, е по на далавера? Ама то и в Библията е казано, че Господ най обича покаялите се грешници. Тъй че, братя и сестри, правете каквото ви се прави, но си оставете малко време да се поправите. Лично ние така постъпихме и сега с всеки изминат ден си удължаваме живота. Да не ви говорим пък колко по-дълъг изглежда животът без удоволствията.

От друга страна пък, един пич вика, че всяко удължаване на живота, увеличава възможността от намеса на здравните служби. Тъй че все тая!

Четвъртък, 30 юни

Тетка Цачева рекла в Китай, където е на посещение заедно с Лилето, че съдебната реформа у нас вече е приключена. Според нас не е приключена, свършена е. Дето викаше един на село, додето се ебавахме, работата се прееба и ние я заебахме…

Пък Лукарски рекъл, че вижда шанс София да стане новият Лондон за бизнеса, след Брекзита. Целото Лондонски Сити можело да се премести накъде нас.

Както се вижда от снимката, лекцията на Тетка в Пекинския университет се е радвала на особен интерес. Поне сред посетителите.

Много бях прав. И първия път бях прав, и втория път бях прав. Първия път казах, че по-просто нещо на по-високо място никога не сме имали. И бях прав. Но втория път бях още по-прав, като казах, че по-прости неща на по-високи места никога не сме имали. Не мога да си обясня, защо теоретично мъдър народ като нашия си избира управляващите все от долните клони на еволюционното дърво.

Както и да е. Вярвам, че простотията има това качество, че сама се наказва. Малко търпение.

Чел съм, че навремето Сенека написал една сатира “Отиквяването на божествения Клавдий” (Divi Claudii apocolocyntosis). В смисъл превръщането на Клавдий в тиква. За съжаление не е запазена. Всъщност, тя едва ли би ни била от полза, защото при нас имаме обратния процес – овластяването на тиквата…

Оня ден „Труд” отбеляза 55-годишнината на британския комик, актьор, режисьор, продуцент, музикант и писател с диплома по философия Рики Джървейс,  кралят на некоректния хумор. Та тоя пич казва:  “Помнете, че когато умрете, няма да знаете, че сте умрели. Страданието ще бъде за вашите близки. Същото е и когато сте глупави.” Откраднал го е отнякъде. Ние го откраднахме, но в по-лаконичен вариант: „Глупостта е като смъртта. Умрелият нищо не усеща, но живите страдат.”

Ако ви успокоява, процесът не е чисто български, а глобален. В интервю за Лари Кинг водещият теоретичен физик Стивън Хокинг каза: „Най-големите заплахи за човечеството остават глупостта и замърсяването.”

„Бой след сватба завърши с разбито лице”, съобщава „Новинар”. На циганска сватба в Радомир двама концентрирани цигани се скарали. Намесил се и 16-годишният внук на единия и направил другия труден за рисуване.

Обаче това е нищо. Действителен случай. Един се качва във влака, целия в кръв, на дясната му ръка останали само два пръста. Обаче се смее истерично. В купето го питат що се смее. Мани, мани, вика, бях на сватба. И пак се залива от смях. Но се напихме и стана масов въргал. И един ме фрасна с ножа през ръката и ми отряза три пръста. Добре, де, но какво смешно има в това? Не, вика, друго е смешното. Пенисът на младоженеца е в джоба ми…

Та в Радомир леко са минали…

Петък, 1 юли

„Новинар” се спомина. Пеевски го ликвидирал. И няма да е последното издание, ликвидирано от тоя… Ще консултирам думата с адвоката си и тогава ще я напиша.

Седем години от живота си оставих в този вестник. С много труд го направихме вестник. Както справедливо отбеляза OFFNews, в края на 90-те години на миналия век беше в първата тройка по тираж. Но така стана, че го купи Антоан Николов. За един чувал пари го купи. С кола на НСО ги закараха. Честно, не ви лъжа. После Антоан прати трима безхаберници да ни контролират, та да пишем правилно. Щото ние малко се подбъзиквахме с премиера Костов. А той има чувството за хумор на гулията. Помня когато направи големите рокади в правителството. Всички се чудеха кои министри ще си идат и кои ще дойдат. И ние написахме, че само един човек знае кои ще са новите министри. И мъжа й! Демек кака Елена като Ливия. (Август управляваше света, но Ливия управляваше Август.) И други такива работи. В следствие на което Костов привикал Антоан да му говори. Но през цялото време побутвал по бюрото една папка с гриф „Строго секретно!” Не знам какво е имало в нея, но Антоан излязъл силно притеснен и „с цвят на лицето, както се казва, хемороиден”. С една дума не се разбрахме. Основно за това що е вестник. Имаше и несходство в характерите и сексуалната ориентация.

От мястото, на което се намираме днес, пред нас се открива прекрасна гледка към миналото. Бяха трудни седем години, но и много хубави седем години, едни от най-хубавите. Вестникът ни беше беден, но душите ни бяха богати. Хубави хора се бяхме събрали. И как умеехме да се веселим. Винаги съм казвал, че ако искаш да разбереш как бачкат едни хора, погледай ги как се веселят.

Днес се чувствам като родител, чиято рожба е тръгнала по кривия път. Боли ме, но знам, че наказанието е справедливо.

„Труд”: „Чудо край Пловдив: Женски манастир чака реколта от банани.” Защо монахините са се захванали точно с банани, не мога да ви кажа. Те разбира се си имат благовидно обяснение – подарили им разсад. Но каквато и да е мотивацията, усилието е за уважение. Републиката се нуждае от банани.

Спомняме си, че през 2005 г. медиите съобщиха: „В брезнишката поща берат банани”. Тогава във вестника имахме една мома от Брезник. Купи си последен модел телефон. И като я питахме откъде парета, рече: „Брах банани.” Изобщо от бране на банани се правят добри пари. Познавам… Както и да е.

Снимката е открадната от стената на Борислав Димитров.

Идва и нашето време, братя! ПП „Четвърти километър” вече може да има собствен твърд електорат. Засега разполагахме само с периферен - стресирани, леко разфокусирани… Но вече ще можем да формираме и твърд. Готви се нов Закон за физическите лица, в който се премахва институтът на "запрещението". Под запрещение досега поставяха хора, набедени, че поради "слабоумие или душевна болест не могат да се грижат за своите работи". И нормалните се грижеха за работите им вместо тях. И видяхме докъде се докараха работите… От правосъдието обясняват, че с това автоматично ще отпадне и забраната за гласуване на въпросните лица. И в електоралния корпус ще се влеят 7000 нови и необременени избиратели. Искам да ви уверя още веднъж, че няма друга партия с такова сигурно бъдеще, като ППЧК.

„Четвърти километър – на всеки километър! Да живее нашият лидер, демек аз.

 

Тони Филипов, д-р  Reduta.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар