Зима

Зима
Пролет

21 юли 2016 г.

НАТОвец да се наричам, първа радост е за мен

Премиерът Бойко Борисов се разгневи кой е по-по-най-евроатлантик в България.
 
Само защото лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви в сутрешния блок на една телевизия, че „по въпроса за НАТО ние имаме двама министри, които защитават българския интерес, и един премиер, който подрива усилията им“. 

И изстреля, като от „Макаров“, няколко стоп патрона – „манипулативни лъжи и клевети“.

Последваха низ от събития, накрая с черешката на тортата – депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева, класическата армейска карабина на ГЕРБ, която в 17.30 ч, по bTV пусна няколко откоса срещу Кънев.

Когато се говорят неистини, човек търпи до едно определено време, каза Караянчева. Факт – и после праща Караянчева в национален ефир.

„Г-н Борисов е човекът, който го познават всички евроатлантически партньори. И някой ще казва, че е раболепен пред Русия?!“, извиси глас, с подобаваща мимика и допълващ категоричността жест, Караянчева. Същински старшинка. Очевидно в ГЕРБ и жените минават през някаква армейска повинност.

„Борисов подрони доверието на НАТО към България с поредица от необмислени, популистки изказвания за Черноморския басейн. Отлично се разбира, че не става дума за яхти, а за сериозен проблем пред националната ни сигурност. Реакцията на премиера много ясно показа, че разбира за какво става дума, съзнава гафа, който е направил и се защитава по неуместен и гузен начин. Това е негов проблем, а не мой“, не спря Кънев – този път от парламента.

Преди това обаче министърът на отбраната Николай Ненчев беше привикан от парламентарната група на ГЕРБ, за да декларира после публично, че „не сме имали разногласия нито с Борисов, нито с ГЕРБ“. Очаква се да бъде призован и министърът на външните работи Даниел Митов. Той пък пусна „изявление“ във FB:

„Българското правителство – министър-председателят и всички министри, работят ежедневно за това България да бъде пълноценен член на ЕС и НАТО. Всички ние сме убедени, че участието ни в тези два наднационални формата разширява инструментите, възможностите и перспективите за реализирането на българския национален интерес. Внушаването на алтернативни пътища пред България, както и поставянето на евро-атлантическия ни избор във фокуса на вътрешнополитическата интрига, обслужва интереси, различни от тези на България. Демокрацията, сигурността и свободата не са патент на този или онзи политик, а споделеното вярване на моето поколение българи и непосредствена цел на българското правителство“.

Членството на България в НАТО е факт от март 2004 година – подписан е договор, поети са ангажименти и от двете страни. Но България остава надежден и лоялен партньор само в декларации. Нито армията е боеспособна и реформирана, нито е оборудвана с необходимата техника. На срещата на върха на НАТО във Варшава в началото на юли България отиде с добри намерения за това, отложени в едно по-добро бъдеще.

Декларативните изявления на Борисов в стил „НАТОвец да се наричам, първа радост е за мен!“ са предназначени единствено за вътрешнополитическа употреба. В Алианса са наясно с реалностите.

Въпросът не е кой е гарант за НАТО – въпросът е колко надежден партньор в НАТО е България.
 

Иначе за яхти и делфини в Черно море място винаги ще има.


Ureport.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар