Зима

Зима
Пролет

3 юли 2016 г.

Божидар Димитров: Руснаците не са славяни, а потомци на викингите

"Нощните вълци" са културно-исторически туристи и затова им подарих икона на хан Тервел"

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров заяви пред бТВ, че руснаците всъщност не са славяни, а са потомци на викингите. 

Думата „славяни” пък била измислена от хърватски историци през 17 век. Това е измислена дума, смята историкът.

„Нощните вълци” са културно-исторически туристи и затова им подарих икона на хан Тервел. Аз съм радетел и работя за културно-историческия туризъм. А тази група обикаля Балканите, за да се запознава с подобни места - да се поклонят пред гробове на исторически личности, да се запознаят с историята на съответната страна. Подарих им иконата, за да се заподзнаят още по-обстойно с българската история", подчерта историкът.

По думите му Тервел има няколко иконографски образа заради разгрома над арабите през 716 г. Проф. Димитров подари на водещия Светослав Иванов икона, на която Тервел е изобразен на кон и е на път да прободе паднал арабин.

Той призна, че сам е измислил сюжета на иконата, а после е осветил копията. На въпроса това не е ли в противоречие с църковния канон той каза: "Ние сме църквата, тези с черните дрехи в храмовете са само администрацията".

По думите на историкът руският патриарх Кирил публично е признал, че България е имала православни царе, преди да има Русия.

 "Нощни вълци"

Няма коментари:

Публикуване на коментар