Зима

Зима
Пролет

5 юли 2016 г.

Масово се сеят фуражни сортове, вместо хлебна пшеница

"Ниските изкупни цени на новата зърнена реколта могат да доведат до дефицит на хлебна пшеница"
 
За това предупреди председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.

По думите му разликата в цената между западните фуражни сортове, които все повече се отглеждат заради по-високите добиви, и хлебните пшеници, е само пет лева за тон.

Председателят на браншовата организация коментира, че подобна политика на търговците не стимулира отглеждането на сортове с високи хлебопекарни качества. 


"Изкупните цени продължават да падат въпреки направените много разходи през тази необичайна стопанска година и зърнопроизводители са на ръба на фалита, каза Костадинов, цитиран от БТА.

Той посочи, че фуражната пшеница в региона върви по 250-255 лева за тон, купена "от място".

"Държавата трябва да преосмисли приоритетите в подкрепата на земеделското производство, още повече че пшеницата е стратегическа суровина", настоя Костадинов.

Цените на зърното най-вероятно ще продължават да падат при добрата реколта в целия Черноморски регион.

"Въпросът е дали търговците ще започнат да търсят качествена пшеница", коментира директорът на Добруджанския земеделски институт професор д-р Иван Киряков. По думите му българските хлебни пшеници през тази година дават много добро качество като посочи постигнатите показатели при сорт "Енола" с протеин над 14 на сто при среден добив 600-700 килограма.

В Добричкия регион комбайните прибират реколта от 1 194 000 декара с пшеница като при реколтираните около 14 на сто от площите средният добив е 546 килограма, според данните от областната дирекция "Земеделие".


Няма коментари:

Публикуване на коментар