Зима

Зима
Пролет

26 юли 2016 г.

Меглена Кунева търси помощ от "Америка за България" за учителите

Поисканата помощ от фондацията е за обучения на учители по различни програми на организацията
 
"Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева поиска помощ за учителите на среща с ръководството на фондация „Америка за България“. Тя се срещна с Нанси Шилер, заместник-председател на Управителния съвет и действащ президент на организацията", съобщиха от МОН.

"Учителите нямат мотивация и подкрепа от обществото. Затова те са мой приоритет и искам да бъдат издигнати отново сред най-престижните професии", заявила Кунева и посочила като голям проблем пенсионирането на 45 000 учители през следващите 10 години. 


Според министърката трябвало да бъдат насочени публични и частни инвестиции към стимулирането на учителите и тяхната квалификация. По този начин щяло да се подобри качеството на българското образование.

Поисканата помощ от фондацията е за обучения на учители по различни програми на организацията. Не ставало въпрос за отпускане на парични средства. Това са обяснили пред "Труд" от МОН.

Министър Кунева целяла да се наблегне на учителите в предпенсионна възраст, така че да получат допълнителни квалификации. Освен това под особено внимание щели да бъдат взети и младите преподаватели. Целта била те да бъдат насърчени да останат в професията.

От образователното министерство уточниха още, че е важно да се наблегне на учителите в предпенсионна възраст, защото все пак им оставали 4-5 години до пенсия и през тях губели мотивация. Затова от МОН са на мнение, че чрез тези допълниелни обучения и квалификации ще бъдат насърчени да продължат качествено да преподават.

На срещата От своя страна Нанси Шилер обяснила, че „Америка за България“ е инвестирала близо 100 млн. долара в българското образование по различни програми през последните шест години. От фондацията работели със 783 училища в 260 града и достигнали до 210 000 ученици, 7000 учители и 150 директори. Фондацията си партнирала с български университети, училища, библиотеки, читалища. Финансирани са били 125 образователни проекта и програми.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар