Зима

Зима
Пролет

10 юли 2016 г.

Черни срещу бели - започва ли расова война в САЩ?

За 4 дни - 9 жертви и десетки ранени - това е равносметката засега

Две отделни убийства на чернокожи мъже - едното в Минесота, а другото в Луизиана, - предизвикаха вълна от отмъщения срещу бели. 


Общото в двата случая е, че стрелците са полицаи, а жертвите - невинни. В резултат, двама снайперисти откриха огън по бели полицаи, охраняващи протест срещу полицейското насилие в Далас. Убиха 5-ма, а още 7 се ранени.

При ареста един от снайперистите беше убит и така "резултатът" стана 3-ма черни срещу 5-ма бели мъже в ковчег.

В петък вечер разгневен за полицейското насилие мъж в Минесота откри огън по движещите се по близката магистрала коли и причини смъртта на още една бяла жена.

Други 4-ма ранени, един от които полицай, са в болница. При ареста мъжът - Лаким Киън Скот - признава, че е стрелял умишлено по бели хора, вбесен от смъртта на чернокожия младеж, убит пред приятелката си в Минесота.

Часове по-късно бял полицай беше прострелян  при рутинна проверка на кола на пътя в Сейнт Луис, Мисури.

Проверяваният шофьор извадил пистолет и стрелял в гърба на униформения, който се връщал към полицейската кола. Стрелецът избягал, а полицаят е в болница в критично състояние.

Почти по същото време в Джорджия полицейски патрул се отзовал на сигнал на 911 за семейна свада. Когато пристигнали на адреса, те били нападнати с огнестрелно оръжие. Единият полицай бил прострелян в стомаха, а другият по-леко ранен и успял на свой ред да простреля един от нападателите. Властите подозират, че чернокожите обитатели на къщата са устроили засада на ченгетата и обаждането на телефон 911 е било фалшиво, само за да пратят патрулната двойка при тях.

В този инцидент загинали засега няма, само трима - двама бели полицаи и един черен нападател, са в болница с опасност за живота.

Какво следва, питат се политици, коментатори и обикновени американци.

Расова война ли започва и кога в обществото се натрупа толкова гняв, че да избие в умишлени действия, мотивирани от расова ненавист?

На фона на непремерените политически изказвания на основни кандидати в президентската надпревара, растящата популярност на расистки организации, като Ку-клукс-клан и поредицата нелепи случай на чернокожи, застреляни от бели полицаи, май почти никой не е истински изненадан от грозния резултат - афроамериканците на свой ред се оказаха гневни и въоръжени и бързо "изравниха резултата".

Сега всички се взират в биографиите на стрелци и жертви, но дали някой забелязва сходствата?

И сред жертвите, и сред убийците има ветерани от войните, водени от САЩ в Близкия Изток.

И едните, и другите имат семейства и деца и буквално умират пред очите им, понякога пред камерите на десетки телевизионни станции, като един от полицаите в Далас, оженил се седмица по рано. Другият пък оцелял при три поредни мисии в Ирак. Трети - потомствено ченге, от семейство, дало на щата Тексас един шериф, двама пожарникари и няколко служители в полицията.

Убитият при ареста снайперист от Далас Мика Джонсън пък се оказа ветеран, оцелял след 9-месечна мисия в Афганистан. От дома му полицията изнесе цял боен арсенал - оръжия, оптика, боеприпаси, експлозиви. Очевидно, 25-годишният мъж, който живее с майка си, е намерил основание да натрупа всичко това буквално под леглото си!

Самият той, докато преговаря след стрелбата, обсаден от полицията, потвърди, че е стрелял по белите мъже в униформа, защото бил силно ядосан от кадрите със смъртта на черните мъже в Луизиана и Минесота.

Другият арестуван за касапницата в Далас също се оказа обучен в армията на САЩ снайперист, служил в Ирак. Свидетели на стрелбата пък твърдят, че имало поне още един стрелец, който успешно се е измъкнал и е на свобода, вероятно планиращ следващо покушение.

И двамата имат профили във Фейсбук, от които става ясно, че симпатизират на радикални движения на чернокожи в САЩ.

Това дава основание на разследващите да смятат, че мотивите им далеч не са само гняв към убийците от клиповете, а имат и "идеологическа" предистория, доколкото подобни организации имат идеологии, разбира се. Групи, като "Черните пантери" и "Черна сила" съществуват от десетилетия и макар да дължат самото си съществуване на реално съществуващата в САЩ расова дискриминация и сегрегация в средата на миналия век, в наше време борбата им отдавна не е срещу законодателството и властите в страната.

Истина е, че броят на невинно простреляните от полицаи чернокожи е по-голям от тези, на простреляните бели и латиноси, взети заедно.

Но също така е истина, че при 97% от тези случаи полицаите са били напълно оправдани за действията им.

Това подхранва интеррасови движения, като "Животът на черните има значение", в които участват както черни, така и бели, но докато те организират мирни протести и маршове в градовете, клетки на "Черна сила" успяха да подпалят половин Лос Анджелис преди години, като последствие от смъртта на дребен чернокож крадец, който почина по време на разпит в полицията.

В същото време, отговорът на белите в никакъв случай не е по-различен. Миналата година бял младеж застреля 10 чернокожи и рани други двадесетина в църква, където от седмица редовно ходил да се моли.

Лидерите на Ку-клукс-клан официлно отпразнуваха 150-годишнината на организацията и със задоволство отбелязаха, че американската политика най-после тръгва "по техния път", имайки предвид изказванията на кандидат-президента на републиканците Доналд Тръмп, че е време имиграцията да бъде спряна или силно ограничена и че по цялата граница с Мексико трябва да бъде построена ограда.

В резултат на стрелбата в Далас, както и следващия инцидент в Тенеси, от щаба на републиканците обявиха, че вече се чувстват като потенциална мишена на евентуални гневни и въоръжени граждани, затова ще удвоят охраната на предстоящите събития от кампанията, особено на предстоящия конгрес на 18-21 юли, който трябва да се проведе именно в Кливланд, Тенеси.





No-comment.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар