Зима

Зима
Пролет

25 юли 2016 г.

Техномаркетът на раздора

Поредните обвинения срещу Пеевски за рейдърство показаха индиго журналистиката

Около месец след като стана ясно, че веригата за бяла и черна техника на Делян Пеевски - "Техномаркет", се опитва да отнеме магазини в Благоевградско от собственика им - "Глориент инвестмънт БГ", стана ясно, че схемата се повтаря и в други градове. 


Това стана причина от чуждестранния фонд да изпратят писмо до медиите, в което да разкажат за рейдърството: "Информираме българската общественост и медии, че новите собственици на "Техномаркет" правят опит да присвоят собствеността ни, като са завели седем дела в София (2 дела), Благоевград, Русе, Бургас, Сандански и Хасково."

Новината се появи в шепа медии, отдавна определени от властта като неблагонадеждни, но в други, общото между които е предаността към всяка власт и винаги към Пеевски, се появиха копи-пейст публикации.

Първо беше публикувано отвореното писмо на "Техномаркет". Още на следващия ден във в. "Труд" излезе неподписаната публикация "Корпоративно-медийни атаки с мирис на активно мероприятие", в която отвореното писмо беше преразказано в "по-така стил". Тя разкрива тежката конспирация - шепа медии, банкерът Цветан Василев, бившият собственик на "Техномаркет" търсят начин да злепоставят депутата Делян Пеевски и да окажат натиск над съда, от който той е поискал да защити интересите му. 


Всъщност преди десет години собствениците на "Техномаркет" продали на себе си имотите и след това "загробили" собственото им дружеството да им плаща наеми - неправда, която Пеевски сега се опитва да пресече. 

"Защо не попитат г-н Юлер (представител на един от акционерите в "Глориент инвестмънт БГ" - бел. ред.), когато прибираше наеми за над 143 млн. лева от една българска компания на база на собственост, която "Глориент инвестмънт БГ" дори не е заплатило, добре ли му беше", питат в публикацията, която се появи 1:1 в нямащия нищо общо (на хартия) с "Труд" и Пеевски сайт blitz.bg, както и нямащия нищо общо нито с "Труд", нито с Пеевски "Стандарт".

"24 часа", чиято редакция се помещава в Полиграфическия комбинат, който е собственост на "Булгартабак", предпочете да запази неутралитет, като се направи, че темата не съществува.
 

В петък "Труд" реши отново да повдигне темата със статията "Рекетьори с фалшив акцент", в която авторът сравнява реакцията на чуждестранните инвеститори с рекета през мутренските години: "Със сигурност "негърчето на Карамански" - Кингсли, както някогашният портиер на казино "Севастопол" бе известен - би съзряло в действията на господата познатите методи на рекетьорските групировки от 90-те години. С тази разлика, че някогашните бейзболни бухалки днес са заменени със задкулисен натиск", пише във вестникът със собственик и главен редактор Петьо Блъсков, който преди четири години в едно интервю в "Уикенд" споделя: "Бяхме страхотни приятели с Иво Карамански. Още жаля за него. Беше невероятен човек и интелект. Истински карибски пират в хубавия смисъл на думата. С него съм имал безброй преживявания. Много обичаше нощния живот. Но се натъжавам, като се сетя за него." 

Статията се появи веднага 1:1 в нямащия нищо общо нито с "Труд", нито с Пеевски "Блиц".

Кой е авторът на тези статии можем само да гадаем, но на няколко пъти Недялко Недялков, който доскоро беше част от групата, която няма нищо общо с Пеевски, а вече го недолюбва (заради едни пари, да не решите, че става дума за принципи), намекна, че май става дума за външен автор:


"Ако искаш, можем да дискутираме и по въпроса кой е Калоян Стоев, кой пише "системните анализи" във вестника ти против зелените, "Протестна мрежа" и Лозан Панов, кой ти ги праща на флашка и по мейла", попита Недялков Блъсков преди няколко месеца, а съвсем наскоро отиде и в конкретика, като обясни, че всъщност адвокатът на Пеевски Александър Ангелов пише в "Труд" "анонимни слагачески статии", възхваляващи главния прокурор.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар