Зима

Зима
Пролет

9 юли 2016 г.

Божидар Лукарски назначи петима шефове на неработещо летище

В "тежкия състав" на управата в „Летище Стара Загора“ са съпартийци на министъра от София и Дупница

Министърът на икономиката Божидар Лукарски е назначил петима „съпартийци“ за шефове на неработещото летище в Стара Загора, при едва трима щатни служителки на летището – три продавачки на билети.

Това стана ясно от въпрос на депутата Георги Гьоков към министъра на днешния парламентарен контрол, който обяви, че по негови сведения новите директори на летището са съпартийци на Лукарски.
 

Министърът потвърди, че е увеличил директорския борд на летището (през февруари, от 3 на 5 души, б.р.). Лукарски посочи, че промяната била наложителна, защото там ще се развива нова индустриална зона – проект, за който, по думите му, първо е необходимо да бъде разгърнат ръководният орган, а не щатът.

Лукарски посочи още, че заради липсата на лиценз за летище дружеството се занимава с продажба на билети и с отдаване под наем на пистата за складиране и за селскостопански изложения.
 

„Има интерес от чужди инвеститори, включително китайци, които няма да се срещат с чистачките и с хората, които продават билети, а с ръководството, което трябва да е в по-тежък състав“, каза министърът. И увери, че всички членове на съвета на директорите били хора с опит в привличането на инвестициите, управлението на проекти и финансовия контрол.

Действително хората в управата на „Летище Стара Загора“ ЕАД са близки партийно до Лукарски. Сред тях е Тончо Тонев, активист на СДС в града и дългогодишен служител в старозагорското ДЗУ (заводът за дискови запаметяващи устройства).

Друг от „тежкия състав“ е общинският съветник в Дупница и местен лидер на СДС Георги Герогиев. Той е бил назначен през март, месец преди да влезе в общинския съвет. През април, полагайки клетва като съветник, той коментира пред вестник „Струма“: „От месец март съм член на борда на директорите на летището край Стара Загора. Все още не съм получил първата си заплата и не зная какво е месечното ми възнаграждение. Летището не работи. То е консервирано, но някой трябва да се грижи за доброто му състояние”.

До момента няма информация какви са задълженията на дупничанина и как той управлява дистанционно летището.

В управата е и софиянецът Боян Хитров, който е в ръководството на още едно държавно предприятие под шапката на Министерството на икономиката: „Държавна лаборатория „Българска роза“.

Божидар Лукарски и Георги Георгиев

Ureport.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар