Зима

Зима
Пролет

9 юли 2016 г.

По-добре късно...

Макар с много закъснение и колебание, управляващото мнозинство начело с ГЕРБ реши да предприеме смяна на компрометирания председател на КФН Стоян Мавродиев преди парламентарната ваканция.
 
Заради това бавене сега процедурата ще е много къса и твърде компромисна. 

Но въпреки силното лоби в защита на статуквото в небанковия финансов сектор ГЕРБ все пак узряха за промяната под натиска на безспорни факти и обстоятелства.

Заедно с БНБ и Иван Искров КФН и Стоян Мавродиев са персонално отговорни за фалита на КТБ и очакваните милиарди загуби на вложители и данъкоплатци. От книгата за посетители на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев стана ясно, че неговият най-чест гост е бил именно председателят на КФН.

Проблемите в небанковия сектор далеч не се изчерпват с КТБ. В докладите си Европейската комисия многократно отбеляза, че подобни практики има и в други пенсионни фондове и застрахователни компании. Стоейки на позицията председател през цялото лято, Мавродиев е естествено изкушен да замаже следите на проваления финансов надзор при започващите проверки. Идеята на независимата външна оценка на активите е именно да върне доверието в системата. Затова проверката на банките започна след смяната на ръководството на БНБ, не преди това.

Всичко това се случва на фона на очакваните след месец резултати от проверката на българските банки, неочаквания Брекзит и последвалия срив на акциите на европейските банки.

Съвкупността от всички тези процеси вероятно е накарала политическото ръководство на ГЕРБ да ускори смяната на председателя на КФН. В идващите трудни финансови времена в ключовия финансов регулатор има нужда от човек, който се ползва с по-голямо външно доверие и е с по-голям авторитет от Стоян Мавродиев.

Освен това в българската икономика и политика емпирично е доказано, че в редките случаи, когато се случва нещо, срещу което ДПС е против (партията открито поиска оставането на Мавродиев още преди месеци), това винаги е добре за България.

 Стоян Мавродиев


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар