Зима

Зима
Пролет

26 юли 2016 г.

Умора, жега, вече и покемони са грешките на пътя при шофиране

Само за последните 3 три дни тежките произшествия в страната са 7, а загиналите са 11

"Дали ще е покемон или малко кученце в колата, винаги има нещо, което отклонява вниманието на водачите. Именно поради тяхна грешка стават катастрофите най-често."


Това обясни Мария Ботева от отдел "Пътна полиция" пред БНТ.

Само за последните 3 три дни тежките произшествия в страната са 7. Загиналите са 11, а ранените са десетки. 8 от жертвите са невинни пътници, пътували във въпросните автомобили. Според Ботева основна причина именно за тези случаи е и самокатастрофирането.

По думите й, това са произшествия, които са причинени от състоянието на водачите зад волана, а не от друга външна причина.

При единия от случаите шофьорът е бил едва на 19 години, неправоспособен и с лекия автомобил причинява собствената си смърт. Мария Ботева припомни, че за конкретните три дни, по-голямата част от произшествията са станали през светлите дни на денонощието. От 7 тежки произшествия, 3 са се случили между 12.00 и 16.00 часа.

Времето е било много топло, а не се знае до колко автомобилите са оборудвани със системи, в които биха могли да поддържат удобна за водачите и пътниците температура.

Допълнително към топлината влияние на състоянието на водачите е и липсата на почивка. Според Ботева хората често си слагат краен срок за пристигане, а не отделят време за задължителни почивки.

Опитността на водачите също е важна предпоставка. Тя изтъкна, че често роднини на млади шофьори се заблуждават, че неопитните водачи биха се научили по-добре да карат на магистрала и посъветва да се правят по-чести смени на шофьорите в един автомобил.

Специалистът коментира и катастрофата с участието на гастарбайтери. По думите й, ако видим такива колони автомобили е по-добре да се отклоняваме и да им даваме път.

„Колкото повече се приближаваме географски до ориента, забравяме европейските правила”, коментира Ботева. Тя визира българските граждани, които управлявайки в чужбина спазват правилата по пътищата, но връщайки се тук или отивайки на почивка в Турция, неглижират част от тези правила.

„Всички тези гастарбайтери живеят в европейски страни. Там спазват правилата, но тук се опитват да вървят в колони. Ние сме домакините. Би било добре да се съобразим с тези преминаващи през дома ни гости и да ги насочваме правилно. И ако видим такава колона, колкото и да ни е притеснено, нека ние точно си направим почивката и им дадем път”, допълни още Ботева.

Тя заяви, че се очаква засилено присъствие на пътни полицаи на местата с интензивен пътникопоток, тъй като август е месеца на отпуските.


Няма коментари:

Публикуване на коментар