Зима

Зима
Пролет

30 юли 2016 г.

За единия гол гъз на Николета

Терорът показва, че социалните мрежи са безценен източник на важна информация, а не публичен дом

Да видим какво има днес из социалните мрежи! 


Я голият задник на Николета ще изскочи за пореден път, я поредното мяукане на бившия й официален съпруг Валерко, дето сега като фудбалер у Сръбско все си търси ново коте за бърз секс. На е*алник, без извинение, ги превърнаха социалните платформи в интернет.

Така де, общуват си хората. А и едно от значенията на думата „социален" е и „публичен". Явно затова се чекнат публични личности из социалните мрежи като в публичен дом. Но както е известно, простотията по хората ходи, а сега се е настанила трайно из българската социална онлайн среда.

По-важно е друго, за него ни е думата, а не за задника на Николета, за оная работа на Азис и за същите атрибути на целия роден „елит".

За друго - ценно, важно, полезно, животоспасяващо и т.н. сериозни неща ги използват по света (без у нас) социалните мрежи. По простата причина, че са гъвкави и бързи и достигат до голяма аудитория. За зла беда ползата им се доказа от последните убийствени атаки - касапници из Европа.

Къде мислите, че излизаше светкавично най-ценната информация в полза на хората при стрелбата на месо в мола в Мюнхен? Самата полиция непрестанно даваше инфо със съобщения в туитър. И то на четири езика.

Вярно е, освен безценен източник на информация, социалните мрежи могат също така да дезинформират и да обслужват съмнителни интереси. Медалът винаги има две страни, но пък който може да ги вижда, може и да ги отсява. Въпрос на нещо в главата е.

Нападението в Мюнхен, самоубийственият атентат в Ансбах, буквално размазващият терор в Ница, клането в църквата в Нормандия. Това бяха най-горещите новини в последните дни. И светът ги видя първо в социалните медии, и то със свидетелства на очевидци.

Хората в Мюнхен например можаха бързо да разберат какво се случва със стрелбата. Научиха, че стрелецът е един и вече не стреля, докато в същото време включително и български „велики" медии пишеха, че се гърми не само в мола, а и още на куп места, че убиецът е избягал в метрото и стреля и там. И още куп небивалици. Преди стрелецът да се гръмне сам, пак през социалните мрежи мюнхенската полиция призова гражданите да не качват снимки и видео, за да не ориентират нападателя какво се случва.

От социалните мрежи германците научаваха най-бързо официалната информация кои части на Мюнхен са блокирани, къде е спрян градският транспорт и кога вече е пуснат. И всичко се случваше за нула време, което пък спаси хората от паника.

Става ли дума за бързина, социалните медии нямат равни - далеч изпреварват традиционните. И са от изключително значение за полезни информации. Стига да се използват разумно. Точно затова положителни реакции заляха полицията в Мюнхен - за изключителната й работа по време на мащабната операция, която се видя като на длан в интернет.

Изобщо не беше нужно да доказва, че работи полицията чрез появяване лично на баш шефа й - вътрешния министър пред камери. Както примерно го направи Румяна Бъчварова в нощта на един депутатски бой пред клекшоп.

В Германия се изказваше „някакъв си" говорител на полицията. Но пък толкова бързо, от една страна, и толкова спокойно, от друга, бълваше инфо в социалните мрежи насред иначе медийния хаос, че оттогава Маркус да Глориа Мартин се сдоби с купища фенове във фейсбук. Повече дори и от на Николета „последователите".

И е добре на всички и у нас да им е ясно, че извън гологъзенето социалните медии могат непосредствено да помогнат на оказалите се в ситуация на жертва, на нуждаещите се от помощ.

Както се случи при терористичните удари в Париж на 13 ноември миналата година. Когато парижани отвориха домовете си, за да подслонят хора, които не можеха да се приберат вкъщи, или пък туристи в града по време на атентатите. И цялата информация мина през социалните мрежи. Инфо за „отворени врати" веднага беше създадено и от мюнхенчани миналия петък.

Това е полезната обединяваща сила на социалните медии, и то не само по време на трагедии. А не зяпане какво си качват, за да ощастливят воайорите Николета и посестримите й...




 Анелия Иванчева, Vsekiden.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар