Зима

Зима
Пролет

14 юли 2016 г.

Борисов: Ако загубя президентските избори като партия, вечерта още обявявам предсрочни избори

"Всеки ден плащаме 350 000 лева лихви по "Белене"
 
"Ако загубя президентските избори като партия, вечерта още обявявам предсрочни избори."

Това заяви пред бТВ премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той отново потвърди, че партията му вече е готова с кандидатурата за президент, но ще я обяви през септември.

"Има неглижиране на президентската институция. БСП излиза и казва: ще търсим всички и ще търсим различен, който да стане президент, Реформаторите казват - ние даваме на Гражданския съвет, който да посочи кандидат. Питам всички: ако приемем, че президентската институция е толкова важна, защо лидерите на партиите не се кандидатират. Аз, когато трябваше да се явя мажоритарно, съм го правил. Какво по-естествено е от това г-жа Нинова да се кандидатира за президент, Радан Кънев да излезе и той", коментира премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Борисов каза още, че "може би ще има някоя и друга рокада в кабинета".

"Първо ще я научи мнозинството, после ще я научите вие. Ако бях в предишния мандат, когато ГЕРБ управляваше сам, щях да ви кажа веднага. Сега имам партньори - реформатори, патриоти. Ще разговарям с тях, ще кажа какви намерения имам за оптимизиране на работата и ако са ОК, тогава ще го обявя, ако не са съгласни - остава сегашното положение", допълни той.

Министър-председателят коментира горещи въпроси от енергетиката до ЦСКА.

За АЕЦ "Белене" Борисов вмени вина на кабинета на Сергей Станишев и Пламен Орешарски, визирайки преговорите на Драгомир Стойнев за Уестинхаус.

"Всеки ден плащаме 350 000 лева лихви по "Белене". БСП два пъти имаше възможност да размрази проекта, но не го направи. Въпросът е защо? Едни 3 млрд. лева ще отидат за един гьол", каза Борисов. 


На коментара на Румен Овчаров, който обвини ГЕРБ за спирането на проекта, Борисов заяви: "Това е наглост, той е наш служител - държавен. Нали е в борда на "Лукойл".

Въпреки това Борисов заяви, че приема протегната ръка на БСП за намиране на решение.

"Те ни помагат и не им се сърдя за това, което досага са направили. Аз съм много добронамерен човек. Когато става дума за държавни пари, търся максимално съгласие", каза той.

"Всеки ден плащаме 168 000 евро върху лихвите по арбитража. На практика трябва да имаме решение - като вземем този реактор, какво да го правим", каза още премиерът.

На въпрос за базите на ЦСКА Борисов заяви, че е чакал футболните асове да се разберат.

"Държавата сега дава 10 милиона за волейбола за световната, отделно много пари са отишли за волейболни зали, и държавата прави това, заради радостта на хората. Ако има законов начин не 14 милиона, а много повече би дала държавата. Но сега футболът е в частни ръце, не е държавен. Трябва да се спазват правилата, с какво повече да помогне държавата. Поне 25 милиона сме дали досега за футбола. Видях Гриша Ганчев на трибуните, той ходи по мачове, затова той го взима", подчерта премиерът. 


Борисов призна, че на европейското по футбол е стискал палци за Хърватия. 

"За съжаление отпаднаха рано, този път не бях за Германия", каза Борисов.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар