Зима

Зима
Пролет

17 юли 2016 г.

Кеворк Кеворкян: Борисов е изпълнен с големи страхове пред президентските избори

"Малко остана да заплачем за човешките права в Турция"

"Премиерът Бойко Борисов е уплашен и няма да играе за президент. 

Той обаче има проблем и със "зайчето", което "да извади от ръкава" в тази роля, защото може да не успее. А що се отнася до преврата в Турция - по-добре, както казваше царя, да си гледаме нашите работи", заяви журналистът Кеворк Кеворкян в интервю за bTV.

"Малко остана да заплачем за човешките права в Турция", отбеляза Кеворкян по повод коментарите на българските наблюдатели за ставащото на югоизток от нас.

"В Турция стотина души са загазили, но в в същото време 1000 души в Розино са издавени", обърна внимание той.

"Трябва да отдадем длъжното на Симеон Сакскобургготски - след атентатите след 11 септември, той каза - ние сме малка държава, трябва да си гледаме нашите работи", припомни Кеворкян.

Той коментира реакциите на атентата в Ница. Конкретният повод бяха думи на президента Росен Плевнелиев, че атентатът в Ница е акт на безпомощност. Кеворкян припомни разкрития на Едуард Сноудън за огромния мащаб на подслушването в света - само през февруари в САЩ били проследени над 3 милиарда имейли. "И с тази мощ и информация не можем да спрем атентатите", подчерта Кеворкян.

"Тероризмът е зло, не бива да предизвикваме това зло", каза той. И припомни карикатурите, които мюсюлманите смятат за оскърбителни. "Онзи свят, който ние не познаваме, си има други правила. Тази битка не може да бъде спечелена и затова трябва да се вгледаме в нашите си работи. Не бих казал, че сме цъфнали и вързали", продължи той.

По повод на думите на своя колега журналист Тома Томов, който каза, че смята Блеър и Буш за военопрестъпници, Кеворкян отбеляза, че "сега е много хубаво да се казва това, но беше хубаво да се казва това през 2003, 2006 г., а не през 2016 г.".

Друго негово наблюдение върху политиката е, че нейният "хумус" е изтънял. "На мястото на Митеран пристига Оланд, на мястото на Кол - Меркел", посочи Кеворкян.

Кеворкян коментира и предстоящите президентски избори.
 

"Българският премиер е изпълнен с големи страхове пред президентските избори. Той си гледа работа като човек, който е безалтернативен", каза той.
 

"Плевнелиев ще остане в българската история като единственият посочен президент. Сега този фокус не може да мине", е неговият анализ.

"Нашият премиер има ловкост, но няма остроумие", коментира Кеворкян, цитирайки големите илюзионисти, според които фокусът - това е ловкост на ръцете плюс остроумие.

"Няма да играе, той се е уплашил. Но хората, които му симпатизират искат да видят как той се преборва. Но дали Бойко смее да излезе на ринга? Но отношението към тебе разяждат многото ти победи. Расте враждебност, а няма кой да му каже. Непрекъснатите му закани, че ще смени този, ще смени - онзи, също издават неувереност. В един определен момент силният човек се оказва във вакуум", каза Кеворкян.

"Що за кабинет е това, в който министрите на отбраната и на външните работи противоречат на премиера", запита Кеворкян. "Какво е това - премиерът казва, че Черно море трябва да бъде демилитаризирана зона, а излиза военният министър, който прилича на артелчик, и казва нещо друго. Да не говорим за президента!"

Що се отнася до "зайчето", което премиерът би извадил в ролята на кандидат-президент, Кеворкян обърна внимание, че има много случаи, когато Борисов е хвалил Плевнелиев, но няма нито един случай, когато Плевнелиев е похвалил Борисов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар