Зима

Зима
Пролет

28 юли 2016 г.

Brexit-ът настрои британците срещу българите и румънците

Четири седмици след решението за Brexit ксенофобските настроения във Великобритания рязко са се покачили.

В полицията са получени около 6200 случая, свързани с ксенофобски атаки, омразна реч и нападения, а най-потърпевши са българи, румънци и поляци, съобщи пред Bulgaria ON AIR Емил Русанов, издател на българския вестник "Будилник" в Лондон, който също е станал жертва на подобна атака.

Русанов е получил съобщения във Facebook от фалшив английски профил на Найджъл Фараж, в което е било написано, че българите и румънците трябва да се прибират вкъщи, защото са престъпници.

Той признава, че тези коментари са го разстроили, защото живее от години във Великобритания и дори има гражданство.

"Аз самият веднага взех мерки, обърнах се към полицията, които много професионално реагираха на това нещо, задействаха случая и започнаха разследването. От българското посолство също се свързаха с мен. 


Информираха ме за начин, по който се реагира. Аз го разпространих сред българската общност чрез вестник "Будилник" и призовавам всички българи, които са във Великобритания и са жертви на омразна реч, ксенофобски атаки веднага да се свържат с полицията", призова Русанов.

По думите му вече се усеща и неприязън към българите на работните им места на Острова.

Българи и румънци са обект и на подобни медийни атаки от няколко години насам, посочи Русанов. Според него целта е да се отклони вниманието от истинските проблеми на Великобритания.

"Настроенията срещу българи и румънци започнаха да се усещат още след създаването на партията на Найджъл Фараж, който таргитира нас - българи и румънци като основен проблем за всички проблеми, които Великобритания има. Това беше много смешно, но явно хората му повярваха", коментира Русанов и добави, че някои политици ги определят като "престъпници, криминален контингент и т.н."


Няма коментари:

Публикуване на коментар