Зима

Зима
Пролет

8 август 2016 г.

Човек на Кунева прибрал 35 000 лв. за сайт на българското председателство на ЕС

Пореден скандал с подготовката за българското председателство на Европейския съюз заформи вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.
 
Оказва се, че правителствената администрация е дала 35 000 лв или (42 000 лв. с ДДС) на фирма, което е еднолична собственост Веселин Тодоров, който е един от основателите на партия „Движение България на гражданите“, показа проверка на Епицентър.бг

И в момента той е Националния съвет на формацията, чиито лидер е вицепремиерът.

Скандален е и фактът, че "Билдинг пропъртис холд" ЕООД е регистрирана като предприятие на хора с увреждания и като такова се ползва с предимства в държавните търгове.

Търгът е проведен през ноември 2015 г., става ясно от Отчет на изпълнението на Комуникационната стратегия на България за Европейския съюз, приет наскоро от правителството. В отговор на поканата се получават само две оферти - от "Билдинг пропъртис холд" ЕООД и "Давид холдинг" АД. Създадена е специална комисия, която оценява и решава да възложи поръчката на "Билдинг пропъртис холд" ЕООД, тъй като Веселин Тодоров предложил оферта, по-ниска с 1000 лева.

Сайтът за 35 000 лв. www.eu2018.bg е елементарен и до голяма степен е лишен от съдържание. Очаквано на страницата има предимно новини, свързани предимно с дейността на вицепремиерката.

Веселин Тодоров е не само управител на Асоциация "Българска книга", но и управляващ и представител на цяла плеяда фирми. Само през 2013 година една от тях - „Сиела Норма“ е усвоила близо 10 млн. лв. от обществени поръчки на образователното министерство.

Спечелените търгове от „Сиела Норма“ са самостоятелни и в консорциуми. На 20 август 2013 г., консорциум „Сиела-ЦАПК“ печели два отделни лота за 5.4 млн. лв. и 4 млн. лв. И двете са за „Лицензиране абонаментно право право на ползване на софтуерни  продукти на Microsoft за нуждите на образованието и науката в България”. Отново през август „Сиела Норма“ печели и поръчка за 275 500, но този път заедно с „Просвета София“ и Фондация „Просвета София“. Поръчката е за  „Разработване на интерактивни упражнения за кариерно ориентиране на учениците“.

През юли 2015 г. „Билдинг пропъртис холд” ЕООД печели търг за доставка на хардуер за нуждите на Министерство на финансите. Той е за общо 6 939 928 лв (без ДДС), от които едноличното дружество на Веселин Тодоров получава 1 977 000 лв., установи на Епицентър.бг.

4 253 600 лв. отиват при фирмата „Търг.бг“ООД на Георги Палпурин, който преди 2 години се изяви като протестър. Останалите 709 400 лв. получава „Глобал Консулт БГ“ ЕООД на Доброслав Илиев.

Веселин Тодоров

Няма коментари:

Публикуване на коментар