Зима

Зима
Пролет

4 август 2016 г.

7 дни през август

Ваканцията е изчислена до стотинка и всяко отклонение от изчисленията може да съсипе всичко...
 
Щом настъпи месец август, от родните плажове започват да се носят ужасяващи крясъци,  неистов рев и заплахи за тежки телесни повреди. 

Вероятно си мислите, че визирам някоя тайна среднощна свада между мутри в Слънчев бряг. Не.

Словесните (и понякога физическите) спречквания се случват посред бял ден, пред стотици плажуващи свидетели, а участниците най-често са семейна двойка, която има нужда да си почине, но непослушните им деца не го позволяват.

Горката семейна двойка. Да я кръстим семейство Петрови.

Семейството, подобно на повечето български брачни двойки, не е в добро финансово състояние, даже е на прага на бедността.

Двамата все някак намират начин да свързват двата края, като предвиждат всички свои сметки, ограничават се в харченето, вечерят само вкъщи и си купуват нови дрехи, когато старите се скъсат.

С това полуживеене семейство Петрови изплаща заемите за кола и апартамент, а ако остане някой лев, те го заделят за мечтаната почивка през месец август. Най-любимото им време от годината.

Почивката им не е в хотел с ол-инклузив, най-често си намират някоя квартира в курортно селище, защото е по-евтино. Задължително се пазарят с хазяйката, ако може да им направи отстъпка – все пак ще останат цяла седмица. Носят си храна от вкъщи и си правят сандвичи за плажа, за да спестят още мъничко пари. Не ползват шезлонги и чадъри на плажа - да не са идиоти да си дават скатаните левове на алчните концесионери.

Ваканцията е изчислена до стотинка и всяко отклонение от изчисленията може да съсипе всичко. Българската мечта, за разлика от американската, си има точна цена, но нашите семейства имат нужда да я заплатят.

Почивката им носи щастието, което е отсъствало над 11 месеца.

Жената няма да чисти и готви цели 7 дни, а мъжът ще може да си пие на спокойствие всяка вечер, защото през ваканцията жена му няма да мрънка. И ще са толкова доволни от това, че може дори и да правят секс. През всички останали 358 дни от годината те чакат точно тези 7, в които няма да мислят за забавените заплати, забравените сметки и загубените удоволствия.

7-те дни през август са тяхното бягство от реалността.

Бягството обаче невинаги е успешно.

Семейство Петрови отива на плажа с ентусиазъм – мъжът забива в пясъка чадъра, купен преди няколко години, а жената застила поизносените плажни хавлии. Слушат вълните на морето, наслаждават се на аромата на морска пяна и за момент се чувстват отново млади и влюбени.

Но внезапно идилията се нарушава от сълзите и сополите на детето им, което реве с пълен глас, защото не може да си намери лопатката. Или защото морето е отнесло пясъчния му замък. Или защото му е горещо и не се е наспало. Причините са много, но резултатът е винаги един и същ – бащата се ядосва и започва да крещи, което води до нова вълна от сълзи и сополи.

Майката пък умира от срам заради хорските укорителни погледи и се опитва да потуши семейния скандал.

Детето реве толкова силно, сякаш животът му зависи от това, а полуголите летуващи на плажа не спират да цъкат с език и да се възмущават как па тия Петрови не могат да си гледат децата.

Със сигурност сте наблюдавали подобна ситуация на плажа.

Възможно е да сте били семейство Петрови или дори ревящото дете.

Но когато следващия път видите двама изтощени родители да преговарят с отрочето си на висок тон, не бързайте да ги критикувате.

Все пак вие имате цяло лято на разположение, а те си имат само 7 дни през август.




Каролина Касабова, Lentata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар