Зима

Зима
Пролет

21 август 2016 г.

Четири паметника на културата – на пепел!

"Ще се разследва и умисъл", каза началникът на криминална полиция Георги Георгиев

Четири сгради, паметници на културата, са унищожени във вчерашния пожар в Пловдив.

Това сочи равносметката днес, часове след като стихията бе овладяна.

Огнището на пожара в тютюневите складове в Пловдив вече е локализирано. Екипи на пожарната са дежурели през цялата нощ и опасност от разрастване в момента няма, съобщи бТВ.

В района има задушлива миризма, но вече няма гъсти облаци черен дим.

"Забелязани са синкави пламъци, което предполага, че огънят е пламнал умишлено. Подобни пламъци не са характерни за горене на дървена конструкция". Това каза говорителят на противопожарната служба Цвятко Дешев.

Шефът на криминална полиция, който заедно с кмета на Пловдив оглеждаше до късно снощи пораженията от бедствието, заяви, че ще се разследва умишлено ли са подпалени паметниците на културата.

"Абсолютно не може да кажем как е възникнал, но ще се разследва и умисъл. Ще има оглед и ще се види", коментира Георги Георгиев, началник на криминалната полиция.

Кметът на града Иван Тотев заяви, че собствениците на пострадалите сгради са били длъжни да ги обезопасят, но не и възстановят. Има издадени редица предписания от общината за това.

Складовете са на различни собственици и за момента не е ясно дали има постъпили искания в общината за разрушаването им.

През март багери влязоха в една от сградите на тютюнвите складове в Пловдив и само протестите на хората я спасиха от разрушаване. Тогава министърът на културата Вежди Рашидов нареди разрушаването да бъде спряно, а собственикът обжалва.


Няма коментари:

Публикуване на коментар