Зима

Зима
Пролет

28 август 2016 г.

Национален парк "Абруцо"

Изпълнен е с тесни клисури и широки долини, а сред него са пръснати няколко живописни селца
 
Националният парк "Абруцо" е разположен на площ от 440 кв. км. между Салерно и Барлета в централна Италия.

Той опасва неравния и суров планински ландшафт с върхове, които се издигат на повече от 2000 м. височина. 

Изпълнен е с тесни клисури и широки долини, а сред него са пръснати няколко живописни селца.

За вход на парка се счита селцето Анверса, което е разположено на 10 км. северно от националния парк. Реката Сангро разделя парка на две половини. В самия парк текат множество потоци и езера като Виво в Бареа и Лаго Монтанье Спаката.

Много красиви са две от долините в парка - Чевара и Вилета Бареа, които са чудесни през лятото, когато са изпъстрени с цветен килим от над 200 различни растения и цветя.Тук се среща много рядката орхидея - венерин чехъл, която цъфти веднъж на две или три години.

2/3 от този спиращ дъха с красотата си планински регион са покрити с гъста гора, състояща се от бук, чинар, клен и ясен. Среща се европейски черен бор, чието местообитание днес е рядко срещано в Европа. Над 1900м. единствените дървета са елите.

"Абруцо" е основан през 1923 г. с цел да запази популациите на някои животински видове, които са били на ръба на изчезването. Сега този национален парк е осигурил убежище на повече от 100 кафяви мечки, на апенинските вълци и на единственото оцеляло стадо от 1000 екземпляра на дивата антилопа на Абруцо. 

Паркът лесно може да бъде намерен. Недалеч е от магистралата между Рим, Неапол и Бари и е един от най-красивите в Италия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар