Зима

Зима
Пролет

4 август 2016 г.

Нали уж оградата щеше да спре мигрантите?

Спомняте ли си високопарните изказвания на премиера, на министри и подкрепящите кабинета само от преди няколко месеца по въпроса за бежанците?
 
Помните ли, че до съвсем скоро всички вкупом ни уверяваха как, едва ли не, сме „Остров на стабилността" и няма за какво да се безпокоим?
 

"Не сме оставили оголена границата. Тя се пази надеждно и, бих казал, може би най-надеждно от целия Европейски съюз." 

Това каза премиерът Бойко Борисов по време на парламентарен контрол в началото на тази година. Тогава той бе попитан от депутата от "Атака" Магдалена Ташева кой пази границата с Турция, след като вътрешният министър каза, че командированите от страната полицаи ще бъдат изтеглени.
 

За едно обаче беше прав премиерът. Още тогава той логично стигна до извода, че зимата натискът по границата е малък, но със затоплянето на времето напролет се очаква силна бежанска вълна. И тя вече става факт. Тогава всички от управляващото мнозинство говореха в един глас, че след като се изгради оградата по границата с Турция всичко ще е наред и ще може да бъдем съвсем спокойни.

Думите на премиера, естествено, бяха подсилени и от изказване на вътрешния министър Румяна Бъчварова няколко месеца по-късно.
 

„Не можем на 100% да предотвратим навлизането на мигранти, докато не довършим изцяло преградното съоръжение на границата ни", обяви вътрешният министър Румяна Бъчварова в парламента през април.
 

По думите й „бежанският натиск към страната в сравнение със същия период на 2015 г., е намалял с 30-36%".
 

Бъчварова поясни, че за спонтанния бежански натиск са взети мерки и той може да бъде овладян. Явно е обаче, че овладяването става трудно или ще бъде все по-невъзможно за МВР.
 

Лидерът на Патриотичния фронт и НФСБ Валери Симеонов също се опита да ни сложи розовите очила като през март в ефира на bTV заяви, че в резултат на последователните действия на България от началото на 2015 г., когато по настояване на Патриотичния фронт е започнал строежът на новата ограда по границата, трафикантите са били принудени да променят маршрутите. Снемането на отпечатъци и самоличност у нас и твърдото отношение на Гранична полиция респектирало мигрантите.

"Надявам се България да запази славата си на непривлекателна държава за бежанците. Времето показа, че сме били прави с искането за оградата. Има и добри и лоши новини - доброто е, че оградата вече е изградена на най-рисковете участъци и няма случаи на преодоляването й".
 

И какво става всъщност само няколко месеца по-късно? Точно обратното.
 

"Нищо добро не ни очаква. Готвим се за тежък проблем с бежанците", заяви министър-председателят Бойко Борисов тази седмица и обясни, че "по българо-турската граница се усеща безпокойство и раздвижване и за да не се тревожат хората, армия, полиция и началниците им са там". 

Това са думи на премиера от преди няколко дена.
 

Нали уж нашата граница се пазеше най-добре в целия Европейски съвет? А какво стана с данните, изнесени от самия Борисов в началото на годината, че през 2015 над 35 000 имигранти са се опитали да влязат нелегално в страната и ние сме ги задържали. А оградата по границата с Турция, "ще намали със 7 пъти бежанския натиск". 

Е, оградата е почти готова. Изхарчиха се за нея над 100 милиона лева, но въпреки това премиерът ни предупреждава за проблеми.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова също до съвсем скоро бе категорична, че "за спонтанния бежански натиск са взети мерки и той може да бъде овладян."


Явно обаче, че овладяването става все по-трудно и дори невъзможно за МВР. А май и за армията ни и за цялата ни държава. Въпреки явното разминаване в изказванията на управляващите в съвсем кратък период от време, противоречията продължават и до ден днешен, защото според зам.-министъра на външните работи Валентин Порязов обаче "на този етап няма изгледи репресиите на управляващите в Турция да вдигнат бежанска вълна към България". Според него най-големият риск в момента е Турция да се тласне в „спирала на нестабилност и граждански конфликти". 


Последно? На кого и на какво да вярваме? Всъщност наистина сме остров, ама не на стабилността, ами на непоследователността, за да не употребим и по-силна дума, на управляващите ни.


ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар