Зима

Зима
Пролет

15 август 2016 г.

Бойко Борисов: От едната страна на Черно море е Крим, а от другата – Истанбул

Премиерът коментира като "срам" случая в "Гранична полиция", където стана ясно, че обвинен за трафик на мигранти е спечелил обществена поръчка на главната дирекция.

"При тези усилия, които полагаме – и армия, и гранична полиция, и редовият състав, и моряците, които служат, както и нашата лична ангажираност ежедневно, да има такова недоглеждане (не мога да кажа какво е, защото в момента текат проверки по случая), трябва да се понесе отговорност, а отговорност за такъв скандал носят директорът, заместник-директорът", каза Борисов, който направи оглед на строителството на катедралния храм "Св. Св. Кирил и Методий" в Ловеч.

По думите му задача на длъжностните лица на тези позиции е да не допускат да се случват подобни неща.

"След като не са взели такива мерки и не са го предотвратили, се надявам в рамките на днешния ден вицепремиерът да постави нови хора на техните места", посочи министър-председателят.

Бойко Борисов каза още, че случилото се звучи като виц.

Той коментира още една поискана оставка – тази на кмета на столичния квартал "Младост" заради плановете за застрояване на зелени площи. По думите му кварталът е станал един от най-хубавите, а последните събития са създали възможност някой да се възползва, за да говори за влошено качество на живот.

"Ще направим така, че с президентските избори да се проведат частични избори за кмет на район "Младост", каза премиерът.

Борисов коментира, че всеки ден на границата стотици са връщани обратно и стотици напират да влизат. При тези близо 3 милиона бежанци в Турция натискът е огромен, въпреки общите ни усилия с турската държава. С нищо условията в Сирия не се подобряват, за да считаме, че хората ще спрат да бягат, каза министър-председателят по темата за овладяване на миграционния натиск.

Той посочи, че е обсъждал проблема и с президента Ердоган, и с премиера Йълдъръм, постигната е договореност за ежедневни контакти на ниво вътрешни и външни министри. Премиерът изтъкна, че проблемът е изключително тежък за самата Турция, включително и финансово, особено в извънредното положение, в което се намира страната след опита за преврат от преди месец.

"Само желанието ни да се поддържат добри отношения ги кара да поглеждат към бежанския поток. Той не е техен проблем. Ако си помислите – ако ние сме на мястото на Турция, щяхте ли да кажете: Дайте да държим тук бежанците да не отидат в България и Гърция. Ще кажете: Какво ще получим за това? Нека се поставим на тяхно място", каза Борисов.

Той коментира позицията на европейските държави по темата като "тежка европейска несолидарност", защото "да се заградят държавите в Европа и да кажат: Сега ние сме спокойни, а България и Гърция да понесат целия натиск в момента на бежанската криза, не мога да нарека европейска солидарност, нито спазване на подписаните договори за свободно движение на хора.

Борисов заяви, че представителите на правителството са дипломатични, но и "изключително остри с колегите в Брюксел".

"Искам да кажа на тези аналитици, които всеки ден се опитват да се упражняват по темата: Ако не се полагаха тези усилия да запазим добри отношения, турците нямат ангажимент към бежанската криза. Европа не е изпълнила голяма част от поетите ангажименти, защото те са в пъти повече от това, което се прави, и те са в пълното морално право да кажат: Вие не си изпълнявате задълженията, оправяйте се. България харчи стотици милиони за охрана на границата… Отстрани може да изглежда лесно, но не е. От едната страна на Черно море е Крим, а от другата – Истанбул", посочи министър-председателят.


Няма коментари:

Публикуване на коментар