Зима

Зима
Пролет

19 август 2016 г.

Да си чужденец в България

Зачестяват случаите, при които хората са притеснени да се разхождат в центъра на София и по-специално в района на ул. "Пиротска", наричана "меката на бежанците" у нас.

Екип на Bulgaria ON AIR се срещна с Людмила Иванова, която разбуни духовете във Facebook, след като написа, че се чувства чужденец в собствената си държава, минавайки по ул. "Пиротска". 


Жената разказа, че е изпитала притеснение и шок от преживяното.

"В 20:00 ч. ми се наложи да се разходя по "Пиротска", което по това време не съм правила от години. Действително изпитах шок от видяното и преживяното. По самата улица беше пълно с налягали по пейките сирийци и афганистанци. Шокира ме, че непрекъснато слушаме за бежанци, а в техните погледи нямаше страдание. Всеки може да прецени какво е нагъл и враждебен поглед", разказа Людмила Иванова, която признава, че е изпитала притеснение, стиснала си е чантата и започнала да се оглежда за други българи.

"Имаше хора, които затваряха магазини и засичайки погледите си ни беше ясно, че ние не сме си на мястото. Не се чуваше българска реч", обрисува ситуацията Людмила.

Жената решава да отиде пред Халите, защото знае, че там често има полиция, която извършва проверки, но за нейно нещастие отново се натъква на групи от бежанци.

"Тяхното поведение не е на бежанци. Личи си по погледа и поведението на тялото. Тези хора бяха на групи, подвикваха и с поведението си ти казват, че твоето място не е тук. Изпитах страхотен дискомфорт на пъпа на столицата на България. Ако на това място българин не може да се разхожда спокойно... За мен е почти равносилно на военно положение", разказа още Людмила.

По думите й, публикацията й във Facebook се е превърнала във взрив, получила е стотици коментари и разкази от други хора, че това не се случва само на "Пиротска".

"Имаше само един негативен коментар, че очите на страха са големи. Думата не е страх. Това е реална преценка и трябва да се вземат мерки", категорична е жената.

Людмила Иванова подчерта, че не е расист, учила е с афганистанци и е живяла 15 години в съседство с роми.


Няма коментари:

Публикуване на коментар