Зима

Зима
Пролет

10 август 2016 г.

Доналд Тръмп обеща данъчна революция в САЩ

Той представи план, включващ орязване на корпоративния данък от 35 на 15%, опростяване на данъчната система относно доходите и намаляване на регулациите

 Републиканският кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп обяви икономическата си програма, обещавайки най-голямата данъчна революция от времето на Рейгън. 

Милиардерът често е обвиняван, че не дава много подробности за политиките си като евентуален държавен глава. В понеделник той опита да разсее критиките, като представи план, включващ орязване на корпоративния данък от 35 на 15%, опростяване на данъчната система относно доходите и намаляване на регулациите, пише Financial Times.

В изявление от лагера на демократическия кандидат за президент Хилъри Клинтън, разпространено преди речта на Тръмп, се казва, че плановете на милиардера ще дадат данъчни облекчения за богатите и за големите компании и ще се отразят негативно върху работещите семейства.

Корпоративен данък

Тръмп иска да обърне тенденцията американски компании да напускат САЩ. Затова обещава да ореже корпоративния данък от 35 на 15%, което би зарадвало компаниите. Но демократите в Конгреса, които вероятно ще поискат да блокират данъчната реформа, се противопоставят на драстичното намаляване на корпоративния данък. Същевременно някои специалистите посочват, че не е задължително планът на милиардера да спре напускането на компаниите, тъй като "има данъчни убежища с данъци, които са по-ниски от 15%".

Търговия

Републиканският кандидат обещава да върне работните места в производството обратно в САЩ, като "скъса" някои търговски споразумения и пресече нечестната конкуренция от страна на Китай и други търговски партньори, налагайки наказателни тарифи. Но той все пак смекчи посланието си: "Търговията носи големи облаги и аз подкрепям търговията. Изолацията не е опция, само големите и добре изработени търговски сделка са опция."

Мерки, водещи до дефицит

Тръмп може да е много неща, но не изглежда да е фискален консерватор. Анализ на политиките му предполага, че данъчните му предложения биха добавили над 9.5 трлн. долара към дефицита в рамките на десетилетие. Той обяви големи промени в плана си за намаляване на данъчните ставки за доходите на физически лица, като сега предлага най-голямата ставка да бъде 33%. Въпреки че това е повече спрямо първоначално предложения таван от 25%, това все пак е по-малко спрямо текущите 39.6%. Първо Тръмп предложи три данъчни ставки, или по-малко от текущите седем – от 10%, 20% и 25%. Новите му ставки – от 12%, 25 и 33%, съвпадат с предложените от говорителя на републиканците Пол Райън през юни. Тръмп обеща да работи с Райън относно данъчния план, но добави, че ще разработят свои собствени политики и предположения, като в някои области може да има разногласия.

Милиардерът предлага и потенциално скъпоструваща мярка, позволяваща на домакинствата, изправени пред покачващите се разходи за децата, напълно да приспаднат осреднените си разноски за тях, преди да платят данък върху доходите.

Растеж

Милиардерът нарича икономическите постижения на демократите след финансовата криза "най-слабото т.нар. възстановяване от Голямата депресия насам". Плановете му за растежа включват по-малко регулации, по-ниски данъци и облекчаване на рестрикциите върху енергийните проучвания. Но някои икономисти твърдят, че политиките на Тръмп могат да ограничат икономическия ръст. Изказванията му, че ще депортира 11 млн. нелегални имигранти, биха имали негативен ефект върху работната сила и икономиката в дългосрочен план. Освен това би могло да се наблюдава отрицателно отражение върху търговията и чуждите инвестиции заради търговските рестрикции на Тръмп.

Регулации

Републиканският кандидат обещава да ореже регулациите, които според него пречат на създаването на работни места и струват на икономиката около 2 трлн. долара на година. Бизнес групи отдавна се оплакват от прекалено многото правила, независимо дали засягат околната среда, здравеопазването, трудовите стандарти или нещо друго. Много от най-непопулярните мерки са създадени с помощта на изпълнителните правомощия на администрацията на Обама, което означава, че като президент Тръмп лесно би ги отменил. Демократите твърдят, че регулациите като цяло са създадени, за да защитават американците, но милиардерът контрира, че няма да променя правилата, допринасящи за обществената безопасност.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар