Зима

Зима
Пролет

20 август 2016 г.

Три жени да ни изберат президент в Брюксел

Имаме си челен пример в историята - строителят Стамболов и ВНС така изпратиха трима във Виена 

 
Има решение на главоблъсканиците около българския президент. 

Излъчването на кандидатите е очевадно мъчително, така че най-адекватният подход се налага от само себе си. Още повече, че е вече прилаган в историята ни - преди 129, почти 130 години. 

След като през 1886 г. Александър I Батенберг адбикира, спасението идва отвън - внасяме си княз. За да се избегне остра политически криза, регентите Стефан Стамболов, Сава Муткуров и Георги Живков започват да търсят нов български владетел. Изгласувано е и решение в парламента. След което Великото народно събрание праща във Виена тричленна делегация да търси княз. И там именно е предложен австрийският офицер Фердинанд Сакскобургготски, който ни сродява с всички европейски дворове. 

И макар че преди почти 130 г. съгласието на Русия не е търсено от младата българска държава, впоследствие Фердинанд успява да затопли отношенията и с нея. Да не говорим за подема в държавата, довел до Независимостта и устрема на Балканските войни. Въобще, всичко си е отлично, като се изключи само главата на същия прозорлив строител на съвременна България Стефан Стамболов. Но всяко хубаво нещо иска жертви, а много хубавото - големи жертви. 

Е какъв по-светъл пример от този? Хем прагматичен, хем мил и роден, съответен на българската традиция и народопсихология. Хем можеха да се спестят едни 20 милиона лева, ако на 6 ноември го нямаше и референдумът на Слави... 

И макар че сега е късно да се приложи (трябваше да се пипне и конституцията, но не само в частта ѝ за ВСС), идеята си струва да се обмисли като универсален Мистър Пропър за всички възможни (а те у нас дебнат зад всеки ъгъл) политически кризи. Нека си представим колко гладко можеше да протече всичко. Бойко Борисов праща тричленна делегация, но не във Виена, а в Брюксел. 

Освен това, понеже вече има равнопоставеност на половете, в интерес на историческия баланс в национален план и на новите повеи в международната политика, съвременната контактна група ще е от три жени. Имената са готови - освен Цецка Цачева и Менда Стоянова място получава и Мая Манолова. От една страна, като гарант на всички българи, в ролята си на омбудсман, а от друга - като социалист по душа, макар и с БСП партийна книжка във фризера. Осигурява се някак баланс на двата политически полюса. 

Като стъпим вече на избрания от всички президент, може и у нас да дойде времето на изглеждащия все още като мираж тук германски модел. Десни и леви да се прегърнат в една широка коалиция, за да дадат отпор на новите заплахи - бежанци и червени граници, и произтичащите от тях цяла смразяваща върволица ужасии. И бездруго ГЕРБ и БСП вече имат сходни позиции по доста въпроси, даже по “Белене”. Вече всички искат новите реактори, стига да има кой да дойде и да даде пари. 

Въобще извънредните исторически моменти изискват нестандартни решения. Струва си да се обмисли.



Кристина Кръстева, "24 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар