Зима

Зима
Пролет

22 август 2016 г.

Вежди Рашидов: Изгорелите тютюневи складове трябва да бъдат възстановени от собствениците им

"Ако тютюневите складове в Пловдив са жертва на умишлен палеж, виновникът трябва да понесе пълната строгост на закона."
 
Това каза министърът на културата Вежди Рашидов при извънредното си посещение в Пловдив, предаде „Фокус" - Пловдив. 

По думите му от днес започва работа на Инспектората за опазване на културното наследство. 

„Ръководството на Министерството на културата ще излезе с ясна и категорична позиция. Моята ясна позиция е, че сградите трябва да бъдат възстановени. Веднъж завинаги собствениците, когато взимат или стават собственици на паметници на културата, трябва да знаят, че заедно със собствеността носят и отговорности", коментира Вежди Рашидов. 

Той обясни, че собственикът на паметници на културата е длъжен по закон да се грижи за имота си и да не го променя. 

„Някои хора смятат, че като изгори или се събори даден паметник, то това му дава основание да строи каквото си поиска на неговото място. Ще се научат като собственици да си ги възстановяват. Всичко, което е било съборено, може да се възстанови. Аз категорично ще настоявам паметници на културата да не се рушат и да не променят вида си", посочи министърът на културата Вежди Рашидов. 

Той коментира, че все още не може категорично да се говори за умишлен палеж на тютюневите складове по ул. „Иван Вазов" в Пловдив.

Кметът на Пловдив Иван Тотев съобщи кои са истинските собственици на четирите изгорели склада в Тютюневия град. На първите три имота притежател е фирма "Рипа" ООД, регистрирана на бул. "Руски" 77 в Пловдив. Тя е представлявана от бившия почетен консул на Италия в града на тепетата Пиетро Луиджи Гиа, съобщи "24 часа".

Складът, който изгоря последен в съботната нощ, е на "Галакси Пропърти груп ООД", регистрирана на бул. "Дунав" в Пловдив. Собствениците й притежават цигарената фабрика.


Няма коментари:

Публикуване на коментар