Зима

Зима
Пролет

20 август 2016 г.

Бордо - скъпоценното бижу на Франция (галерия)

Какво става, когато вземетe всичко най-възхитително от Париж – бляскавата мода, удивителната архитектура и романтиката, и изключите тълпите от туристи, трафикa и суетата?
 
Кажете "Bonjour!" на красивия Бордо, известен още като стилната и умалена версия на Париж. 

И докато много хора асоциират Бордо с лозаро-винарския регион, носещ същото име, крайречният град може да предложи много повече от чаша хубаво вино. С величествените сгради, прекрасни градини, модни бутици, уютни бирарии и старомодни медни улични лампи, това място е наситено с автентично френско очарование и парижански шик. 

Не се колебайте и се насочете към това удивително кътче в югозападна Франция.

История

За разлика от повечето европейски градове, чиито старинни части са малки по площ, запазеният исторически център на Бордо е огромен. Бихте могли да прекарате дни по тесните, криволичещи калдъръмени улички, да разглеждате древните каменни сгради и да откривате възхитителни находки като книжарницата за редки книги Librairie Michele Masson. Тук бихте могли да откриете толкова красиви антични издания, че остава без значение дали можете да прочетете и ред на френски. Не се изненадвайте, ако установите, че мечтаете за апартамент в стил Бел епок с изглед към фонтаните и червените тенти на многобройните кафенета.

Хотелите

Хотелите в Бордо са коренно различни. Можете да откриете огромни и пищни имения с интериори от 19-ти век, помпозни градини и ястия, наподобяващи произведения на изкуството, или да поживеете като истински парижани – в семпли интериори в индустриален и винтидж стил.

Пазаруването

Тук можете да се превърнете във французойката, която всяко момиче мечтае да бъде. Модните бутици са на всеки ъгъл и по всички малки улички, а фасадите им са така пленителни, че няма да можете да устоите на изкушението и ще бъдете увлечени в техния свят. Ще откриете уникални дизайнерски рокли и аксесоари, изящни вълнени и копринени шалове, шикозни чанти, дрехи и френски сувенири и бижута.

Парковете и градините

Изключително живописна е Jardin Public – истинска цветна приказка с безупречно поддържани тревни площи, вековни дървета, криволичещи калдъръмени алеи и водни площи с антични мостове. Това е перфектното място за следобеден пикник.

Антиките

Мебели, картини, предмети на изкуството – в квартал Chartrons можете да откриете всичко. Тук има изобилие от антикварни галерии и бохемски магазини.

Река Гарона

Заобиколена от величествени сгради в златна окраска и балкони от ковано желязо, крайречната алея на река Гарона е изключително земна и спокойна. Тук се намира и площадът Place de la Bourse от 18-ти век с великолепния си дворец и фонтана Three Graces. Мiroir d’eau отразява красивата архитектура като истинско огледало.

Виното

Не си мислете че става въпрос единствено за избите на винопроизводителите в региона. Можете да се насладите на чаша пивко вино и в приятните кафенета и ресторанти, разпръснати по улиците.

Храната

На всеки две пресечки ще откриете поне един прекрасен ресторант. В повечето от тях се предлагат пресни морски дарове и класически френски ястия в атмосферата на приятна музика и разкошни интериори от 19-ти век.




Няма коментари:

Публикуване на коментар