Зима

Зима
Пролет

20 август 2016 г.

Какво не знаем за масоните

Всички сме слушали за масоните и тяхната предположителна цел да доминират в света чрез новия световен ред, но малцина от нас знаят нещо по-съществено за това.

Масонството е едно от най-старите и най-големите братства в света. 


И в днешно време вече не е толкова секретно. Масоните могат спокойно да съобщават, че са членове на тази организация, макар че не могат да разкриват тайните й.

Масоните ни убеждават, че единствената им цел е да направят хората по-добри, а идеалите им са дружба, милосърдие и братска любов. Масонството не е събрание или място за поклонение, не е религия, както много хора мислят, то не учи на религиозна философия, но както и преди, около него има много въпроси.

Общоприето е да се смята, че масонството се е зародило на 24 юни 1717 г., когато е създадена Великата ложа на Лондон. След тази дата Великите ложи започват да управляват други ложи.

Обществото на масоните използва методите и инструментите на каменоделците за обучение на своите членове на принципите на морала, дружбата и братската любов, затова основната емблема на обществото са пергелът и триъгълникът.

В света масоните са около пет милиона, от тях 480 хиляди – във Великобритания, и 2 милиона в САЩ.

Масоните използват символи, за да засекретят дейността си; тези символи са се появили на най-ранните етапи в историята на братството, когато много негови членове не можели да четат. Най-старият масонски символ е пергелът и триъгълникът без основа. По този знак масоните се разпознават, макар че точният му смисъл е различен в различните страни.

Масонската „ложа” не е просто име на сграда, а група хора, които провеждат събрание в нея. Всяка ложа получава писма от „Великата ложа”, но тя залага на принципа на самоуправлението. Не съществува единна церемония за провеждането на събранията, ритуалите се променят от група в група.

Атеистът не може да стане масон. Първичното изискване към потенциалните членове е вярата в някаква висша сила.

В масонството има две направления. Редовно, което се управлява от Обединената Велика ложа на Англия, и Либерално – представено от Великия Изток на Франция.

Масоните се разпознават помежду си с различни „секретни” знаци: например пръстен с масонската емблема, нашивки върху дрехите, а понякога с прочутото масонско ръкостискане (по времето на ръкостискането големият пръст се докосва до ръката на другия човек по-специален начин), но то се отнася основно до масоните от Сан Франциско и Вашингтон.

Извършилият масовото убийство в Норвегия през 2011 г. Андеш Брейвик е бил практикуващ масон. (“Защо Брейвик уби 77 души ? Нека разберем от самия него“ бел.ред.)

Масоните имат правилото да не дават показания против други масони. Те признават, че това може да доведе до лъжесвидетелство, но за тях да не защитят своя човек е равно на голям грях.

Няма човек, която да изразява мнението на всичките масони. Братството се състои от много хора, в много организации, подчинени на своята териториална Велика ложа. Никой от членовете не може да говори от името на своето масонство, това е задължение на Великата ложа, която обединява съответната територия.
 

Съществува връзка между масоните и Статуята на Свободата. Авторът на статуята Фредерик Бартолди е бил масон.

Освен специално ръкостискане, масоните използват и пароли, за да различат своите от чуждите и да запазят секретите на гилдията.

Астронавтът Бъз Олдрин беше член на Ложата на Чистото Езеро № 1417 в Тексас, той пилотира лунния модул на „Аполо-11”, по времето на първото в историята на човечеството прилуняване на човек на борда. Стъпвайки на Луната, той имал специално поръчение от своя Велик Мастер да обяви Луната за териториална юрисдикция на Великата ложа на Тексас. Джон Глен също бил масон.

Сред най-прочутите масони са Чарлз Дарвин, Марк Твен, Уинстън Чърчил, Джон Едгар Хувър, Бенджамин Франклин и първият президент и основател на САЩ – Джордж Вашингтон.

Привърженици на теориите на заговора свързват масонството с илюминатите, което може би не е вярно, защото обществото на илюминатите е толкова секретно, че и досега дори не се знае дали съществуват, докато масоните спокойно оповестяват своята принадлежност към ордена.

Хитлер смятал, че масоните се управляват от евреите. По времето на управлението на нацистите са избити от 80 до 200 хиляди масони.

В САЩ жените не могат да стават масони, но в Европа е разрешено.

Същността на масонството е поклонението на Слънцето.

В масонството, което се практикува в САЩ, членовете са задължени да вярват в Бога.

Масонският храм в Чикаго, Илинойс, е построен през 1872 г. На времето той бил най-високата сграда в света, с 22 етажа.

По времето на гражданската война в Америка войниците на сражаващите се страни се опознавали като масони, помагали си един на друг и си спасявали живота. Дори по времето на война масонската лоялност към братството не отслабва.



 
Издателство „Распер“

Няма коментари:

Публикуване на коментар