Зима

Зима
Пролет

12 август 2016 г.

Селяндури

Сякаш повечето от интелигентните и възпитани хора осъзнаха, че тук не е за тях, хванаха си куфарите и заминаха надалеч.

Някъде, където ще живеят по-добре и по-спокойно. И по-цивилизовано.

А в милата ни родина останаха предимно селяндурите - хора без зрънце култура, възпитание и уважение.

Как иначе да си обясня фасовете из цяла София - по всички тротоари, като на повечето места има през пет метра малки кошчета за боклук.

На всяка спирка има кош, обаче някой решава, че е твърде далеч и е по-удобно да  загаси цигарката на пейката.

Карат си селяндурите колите и решават да си метнат фаса на улицата, за да не си изцапат колата.

А по-тъжното е, че същите са стигнали и до Витоша. И докато се наслаждават на хубавата гледка, решават да запалят няколко цигари, които с примитивните си мозъци хвърлят незагасени в гората.

Но, да оставим фасовете. Какво да кажем за културата на каране на коли. Няма такава.

Карам шофьорските курсове в момента и все още се чудя дали си заслужава да бъда шофьор в страната, в която не се спазват нито знаците, нито законите.

Само днес чух за няколко катастрофи, причинени единствено от нечия глупост.

А пешеходниците... няма тротоари ли, че ходят по улиците?

Може ли баба, която нито чува, нито вижда, нито може да ходи, да пресича по средата на платното и да очаква, че няма да я сгазят?

Като казах тротоари, цяло чудо е да ходиш по тях, без да настъпиш нечия плюнка или кучешко лайно. За второто - хората на западат ползват едни пликчета и не ги е гнус от изпражненията на животните им. Тук обаче сме гъзари, затова кучето може да се изходи по средата на улицата, а ние да отминем с усмивка.

Да преминем към столичния градски танспорт.

Той е доволно мизерен, но за да е пълна картинката винаги се намира някой, който да си остави опаковката от баничка на седалката, да разлее нещо или да реши, че му е скучно и може да подраска на воля.

Който пък ползва БДЖ знае, че новите влакове вече нямат вид на такива, защото целите са издраскани от графити и надписи от типа на "ЦСКА завинаги".

Това в чужбина го няма. Хората са някак по-възпитани и определено по-щастливи. Не храчат по улиците, не карат като луди и не си гасят фасовете по пейките. Защото има закони и глоби. И всички правила се спазват, а държавите им са по-подредени.

И, дори когато някой роден селяндур се излъже и отиде в чужбина с цялата си простотия, след години прекарани в друга държава, той вече не смее да остави лайното на кучето по средата на тротоара.

Защото знае какво ще последва в държави като Англия, САЩ, Белгия, Холандия.  Но... когато си дойде в България, се отключват старите му навици....

Защото тук сме далеч от цивилизацията.

Спомням си, че като малка исках да стана кмет на София, за да я изчистя от боклуците, грозните графити и рекламните материали.

Сега разбирам, че това е невъзможно, защото преди всичко трябва да изхвърлим  селяндурите от държавата.

Тук няма кой да ги възпита.

А пък да си Бай Ганьо е най-лесно.



Адриана Аврамова, Lentata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар