Зима

Зима
Пролет

5 август 2016 г.

Голям панаир

Подарък от държавата за Георги Гергов

Пловдив отказа да приеме 20.63% от държавните акции в Пловдивския панаир. Варна обаче с охота се съгласи да получи останалите 29%. 


Изглежда парадоксално, все пак държавата прави подарък. В случая обаче пловдивските общинари проявяват похвален разум.

Както много от сделките, в които участва българската държава, истината не е такава, каквато ни се поднася. Под формата на подарък за двете общини държавата всъщност иска да направи такъв на Георги Гергов – основен собственик в Пловдивския панаир, хотелиер, член на ИБ на БСП и приятел на бившия президент Георги Първанов. 


Общинарите в Града под тепетата осъзнаха, че ще бъдат въвлечени в сделка между бизнесмена и варненския кмет Иван Портних, от която те ще загубят.

Всъщност това е втори държавен подарък за Гергов, след като преди десет години тройната коалиция допусна бизнесменът да стане съсобственик в "Международен панаир Пловдив" АД, въпреки че дружеството тогава присъстваше в забранителния за приватизация списък.

Държавният дял в панаира вероятно трябва да си приватизира, макар че това не е лесно - дружеството е на загуба вече шест години, приходите намаляват, което е свързано с намаляващия интерес към пловдивското изложение.

Със сигурност обаче избраният от държавата метод – разделяне на дела между двете общини и впоследствие размяната на варненския за имот в центъра на морския град – изглежда напълно неприемлив. 


Тази, меко казано, непрозрачна схема е гарантиран подарък от около 60 млн. лв. за Гергов, който от своя страна ще се раздели с неизползваем имот за 5 млн. лв. Варна ще получи кредит за погасяване, а Пловдив – дял от дружеството, с който няма да може да участва в управлението и развитието на панаира. 

И в крайна сметка: Всички за един!

Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар