Зима

Зима
Пролет

27 август 2016 г.

Хиляди почетоха паметта на героите от Шипченската епопея

Хиляди българи се събраха на връх Шипка за националното честване на 139-та годишнина от славната Шипченската епопея.

Сутринта бе отслужена панихида в Соколския манастир в памет на загиналите на Шипка. 


Туристически походи от южната и от северната страна на Балкана потеглиха към легендарния връх. Проведоха се и традиционните състезания по ориентиране и скоростно изкачване на стъпалата до паметника на свободата на върха.

С много живи картини бяха пресъздадени моменти от лятото на 1877 година и отбраната на Шипченския проход. Историческата възстановка на боевете беше кулминацията на честването, което се провежда под почетния патронаж на президента. В пресъздаването на събитията участваха и 235 родолюбци от 24 регионални клуба на Националното дружество "Традиция".

Пред Паметника на свободата бяха поднесени венци. Заупокойна молитва за загиналите отслужиха Габровски свещеници. Приветствено слово към гостите на тържествата поднесе началникът на отбраната генерал Константин Попов. В честването участваха народни представители, евродепутатът Андрей Новаков, посланикът на Беларус у нас Владимир Воронкович, генералният консул на Русия в Русе Татяна Горошков, областни управители от цялата страна.
 

Открит урок, посещение на бойните позиции с екскурзовод, прожекция на филми, фотографско ателие и занимания за децата включва още програмата.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар