Зима

Зима
Пролет

3 август 2016 г.

Отзоваха Надка на почивка у нас

Според дипломати от кариерата твърде възможно е, тя изобщо да не се върне на поста си в Анкара
 
Посланикът ни в Турция Надежда Нейнски изненадващо се прибра в България. Официалната й версия е, че е в отпуска. 

Но в унисон с горещата обстановка след опита за преврат в южната ни съседка, у нас веднага се заговори в дипломатическите кръгове, че всъщност Надка е неофициално привикана, за да й се решава съдбата.

Доказателство, че всъщност Хубавото Наде изобщо не е дошла да си почива, е и че моментално си организира рейд из телевизии. И то в избрани от нея медии, тъй като телефонът й е на гласова поща. И днес "Всеки ден" за пореден път чу запис на гласа на Хубавото Наде при опит по обяд да се свърже с нея: „Здравейте, в момента не мога да говоря. Оставете съобщение и ще ви позвъня, когато мога".

Сутринта обаче тя се ля по Нова тв. Според наши източници сама е пожелала да гостува в сутрешния блок. Началото на изявата й подсказа, че е договорила и как да се мине безболезнено за нея през скандала с изчезването й точно по време на опита за метеж в Турция, когато много българи очакваха някаква информация от посолството ни. Нейнски на практика се скри, а след това обяви, че има забрана от нашето външно министерство да говори. Което всъщност е логично, що се отнася до политически коментари, но не и до полезна и най-вече успокоителна че я има информация за сънародниците ни.

Точно с това изведнъж днес се опита да се оправдае посланик Нейнски. Но прехвърляйки вината върху МВнР. „Много българи очакваха важна и актуална информация по време на опита за преврат в Турция, но ние не им бяхме полезни", каза тя в отговор на въпрос, обявен от водещите като „личен", защо не се е появила и наистина ли са й забранили „от горе" от България да говори. Надежда допълни, че във времето, когато информацията се разпространява мълниеносно, системата за осведомяване, която ползва българската дипломация, е остаряла.

„Хората очакват държавата да е адекватна в такъв момент. Те се нуждаят от актуална информация. Това са българи, които живеят в Турция, които имат бизнес с нея, които пътуват или имат близки там", приключи с нещо средно между извинение към хората и обвинение към външно министерство посланичката.
 

Според дипломати от кариерата тези коментари на Нейнски подсказвали, че е твърде възможно тя изобщо да не се върне на поста си в Анкара.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар