Лято

Лято

24 август 2016 г.

Бойко Борисов: Виждам абсолютна несолидарност от ЕС за мигрантите

"Философи много, демократи много, но влязат ли още 10 хиляди, ще спрете да говорите за култура, за спорт, за туризъм и за всичко останало."
 
Премиерът Бойко Борисов заяви, че не вижда в Европа перспектива за решаване на проблема с мигрантската криза.

"Виждам панически държава след държава да се спасява поединично и всеки намира някакъв член в Договора на ЕС, който му дава това право, тъй като вече и големите държави в Европа се задъхват, а и обществата им панически почват да се съпротивляват", коментира той според стенограмата от днешното правителствено заседание, съобщава Dnes.bg.

"Спазвайки хиляди, хиляди, хиляди ограничения, които имаме в Европейския съюз, всеки ден бълваме огромни ресурси за прехрана, за охрана, за интервюта за статут, за всеки един регистриран мигрант", каза министър-председателят.

Той посочи, че бежанските центрове у нас вече са пълни и трябва да се мисли за финансирането на нови при евентуално нарастване на миграционния поток.

Според него в тази ситуация България трябва да се опита да поддържа максимално прагматични и добронамерени отношения със съседите.

"Сърбите изкараха армията, заградиха границата и вече няма изход от България. Все повече България започва да им харесва. За съжаление, в Гърция нещата не стоят добре. И ни остава да търсим партньорство с турската страна", отбеляза министър-председателят.

Той уточни, че зад думата "предотвратени" влизания в страната се крие, на практика, върнати в Турция мигранти, които в действителност са над 26 хиляди.

"Тъй като споразумението с Европейския съюз не е влязло в сила, това изключва реадмисията. Ние към този момент със съдействието на турската страна действаме с този подход. Официално са върнати 24 човека, а "препятствани" или "предотвратени" са над 26 хиляди", посочи той.

Премиерът описва ежедневната ситуация така: "Всяка нощ около 100-150 човека регистрирани, които не спазват правилата, а няма и къде да ги върнем… Простират си дрехите по центъра. Оставят си багажа… Отрядът ни за борба с тероризма непрекъснато проверява изоставени торби, куфари, обезвреждат и харчат ресурси. Оставят чанта – отиват да я обезвреждат, оставят яке – отиват да го обезвреждат. А при всяко обезвреждане, защото не може никой да си позволи да каже: "Абе това сигурно не е бомба…", се прилага абсолютно пълният списък от мерки – отцепване на района, блокиране, разчистване на периметъра… И оттам отиват на друго място".

Бойко Борисов изразява надежда, че и политическата класа в България си дава сметка пред какво сме изправени.

"Философи много, демократи много, но влязат ли още 10 хиляди, ще спрете да говорите за култура, за спорт, за туризъм и за всичко останало", заявява премиерът.

"Има много смели юнаци, воеводи, в България ние сме известни с това и затова има много народни приказки като вицове за войводите. От едната страна е Крим, от другата страна е Турция, от третата – Гърция и Република Македония, Сърбия. Навсякъде имат своите проблеми", коментира още той.

По думите му две нощи поред са задържани групи по 50-60 човека, които вече имат нова тактика.

"Един от тях, примерно, носи 300 грама хероин - един се жертва за другите 60. Но другите 60 стават свидетели. Задържаме ги и те вече са в България. Две нощи подред: снощи и предишната нощ. Казват: „Ние носим хероин“. Кой граничар няма да го задържи? И 60 души свидетели: „Да, той носи хероин“. И започва дълъг процес“.

Премиерът коментира, че вижда "абсолютна несолидарност" от ЕС.

"Въпросът е, че от никой не виждам да даде решение. Нещо повече, виждам абсолютна несолидарност. Германия казва: Ще върнем 20 хиляди на Унгария. Унгария пък: Ние ще ги върнем обратно на Балканите. А ние от Балканите накъде да ги върнем? Ние не сме ги искали. Ние не сме ги канили. Ние не сме виновни за бомбардировките там. Ние къде да ги върнем? Обратно там? На самолетите за Европа?… Е, за какъв съюз говорим тогава?".

Бойко Борисов каза, че такива разговори му предстоят в петък и събота, когато ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел.


Няма коментари:

Публикуване на коментар