Зима

Зима
Пролет

7 август 2016 г.

Когато шоуто стане политика

Слави Трифонов може и да не се кандидатира за президент, но ще бъде фактор в предизборната кампания

Слави Трифонов: На мен ми харесва как се държиш и как изглеждаш. Всъщност искаш ли да бъда докрай искрен - политиците трябва да изглеждат като тебе. Всъщност ти защо не станеш политик?
 

Ген. Румен Радев: Моите амбиции са в областта на авиацията и военното дело
 

Слави Трифонов: ...Засега. Те и моите са в областта на шоуто... Засега.
Осем години след този диалог в "Шоуто на Слави" между Трифонов и ген. Радев, тогава командир на авиобаза "Граф Игнатиево", двойната закана на водещия, изглежда, се сбъдва. И двамата с тогавашния му гост скочиха в дълбокото блато на българския политически живот. Докато генералът става все по-вероятната обща лява номинация за президент и името му вече предизвиква полярни мнения, Слави, екипът му и техният референдум постепенно се превърнаха във фактор, с който партиите ще трябва поне да се съобразят по време на и без това кратката кампания. Нещо повече - "Шоуто" от месеци води отровна кампания срещу всички институции, през които мина инициативата им за допитване - депутати, президент, Конституционен съд (КС). А както казва социологът от "Алфа рисърч" Геновева Петрова, участието на Трифонов в каквато и да било форма на изборите би задълбочило кризата на доверие към институциите. "Което не е добре, защото в състоянието на несигурност липсата на доверие няма да помогне на никого, особено на гражданите", добавя тя.

Уроци по влизане в политиката

Въпреки многото заявки и намеци малко вероятно е Трифонов да потърси директна полза от политическия капитал, който набра в последната година, докато водещата тема на "Шоуто" беше подготовката за референдум. 


"Аристотел казва, че всички хора сме политически животни. Е, Слави е по-скоро телевизионно животно", каза пред "Капитал" бившият му колега и сценарист, депутатът Росен Петров. Но това не означава, че Трифонов не може да повлияе на президентската надпревара - освен кампанията в подкрепа на останалите след решението на КС три въпроса от референдума той вече обяви и концерти-протести в навечерието на изборите.

Един от ключовите въпроси пред екипа на "Шоуто" обаче ще бъде дали ще може да се освободи от аурата на политическия популизъм, който струеше от телевизионния екран цяла година, и да се върне обратно в лоното на стандартните смешки. От пийпълметричните данни ясно се вижда, че откакто шоуто започна да се занимава с референдума, то отбелязва значителен ръст на зрителите. Дали ако предаването се "деполитизира", би останало толкова гледаемо, е труден за предвиждане въпрос. 


"Като всяко нещо и шоуто се изчерпа. С този референдум Слави каза "хоп" и трябва да реши дали да скочи или не", смята Росен Петров, като уточнява, че не може и не иска да бъде политически съдник на Трифонов, най-малкото заради собствения си незавиден път към политиката. Той използва ефира на предаването си за реклама на Николай Бареков и "влезе" заедно с него в изкуствено създадената и бързо разпаднала се партия "България без цензура".

Фактор ли е Слави

Безспорно Слави Трифонов е политически фактор, макар и не толкова, колкото му се иска да изглежда. Дни преди да излезе решението на КС, в "Шоуто" и няколко медии изскочи социологическо проучване, което твърдеше, че водещият съвсем спокойно би победил на президентски и парламентарни избори, и то със завидни проценти на доверие. Тогава социологът Цветозар Томов обясни пред DW, че проучването е дало преднина на Трифонов заради използваната методология, която подпомага всеки нов потенциален играч за сметка на съществуващите партии, трупали недоверие с години. 


Социологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкън" обобщава, че "както не е вярно, че Слави Трифонов има някакви бомбастични проценти подкрепа, така и не е вярно, че такава липсва. Той е социологически фактор и около него има енергия". Според Симеонов Трифонов има потенциал сред търсещите нов протестен вот след Бареков, но и сред разочаровани поддръжници на другите класически партии. "Наблюдава се популистко търсене от типа народ срещу елита, а не ляво - дясно", казва социологът.

Но това е и ахилесовата пета на евентуалното "директно" влизане на водещия в политиката. "Основният символен ресурс на Трифонов е да е срещу всички. Защо да го губи", казва Първан Симеонов и добавя, че в момента, в който водещият е започнал да прави по-отчетливи заявки за влизане в политиката, съотношението одобрение - неодобрение за него се е обърнало от 40:40% до 30:50%. Разбира се, съществува вариантът Трифонов да подкрепи индиректно някой от кандидат-президентите. Съдейки по далеч-не-цветущите отношения с премиера Борисов, малко вероятно е това да е кандидатът на ГЕРБ.

Това не е невъзможен сценарий според социолозите, но и е много рисков за Трифонов. Той вече опита подобна подкрепа за Меглена Кунева на предишните президентски избори - и не успя. Ако опита да застане зад ген. Радев например, това би изисквало много усилия генералът да бъде представен на поддръжниците на референдума и на Трифонов като патриот и "мъжага", а не като кандидат на БСП и АБВ. В противен случай водещият рискува да загуби инерцията, която му даде референдумът, а с това се ограничават и възможностите му да скочи на вълната на популизма. А с повяхналото му откъм забавни скечове шоу не е ясно докога ще може да поддържа значим интерес към себе си.

И нещо по-тривиално

Мистерията около влизането на Слави Трифонов в политиката съвпада с един по-тривиален, но ключов въпрос - изтичането на договора на водещия и продуцент на "Шоу­то на Слави" с bTV и преговорите за евентуалното му преподписване. Сегашният договор на Трифонов с медиата е петият поред за цялото 16-годишно съществуване на шоуто, като е бил за срок от три години и изтича през септември. Последното беше потвърдено от самия водещ в ефира на две телевизии - bTV и BiTV.

"Ако от bTV не ми продължат договора след 1 септември, можем да станем колеги", заяви в студиото на "Просто Диков" през февруари Трифонов в първото си интервю за медиа извън bTV от много години насам. Макар шеговит, този коментар беше първият сигнал, че от телевизията не одобряват политическите заявки на водещия в ефир. Трифонов призна тогава също, че се е виждал с директора на "Нова тв", но отрече да е получавал предложение за работа там. 


Няколко източници на "Капитал" от медийната и от политическата сфера потвърдиха за срещи на Трифонов и с BiTV. Между другото мащабното турне на Слави Трифонов и "Ку-ку бенд" в САЩ е било спонсорирано именно от собственика на телевизията, ориентирана към българите в чужбина - Павел Вълнев, както казва самият той пред българското издание на "Форбс" през 2014 г.

Малко след късането на снимката на президента Плевнелиев в ефир бизнес отношенията на Трифонов с bTV бяха тема и в разговора му в предаването "120 минути" по същата телевизия. Водещият заяви, че след изтичането на срока на договора ще направи "каквото се наложи, съобразно обстоятелствата". "Ако се наложи, ще направя необходимото, за да се грижа за хората, за които се грижа", беше коментарът на Трифонов.

Думите на Трифонов в двете интервюта породиха серия от догадки за това как ще продължат взаимоотношенията между водещия и телевизията. Поне от три седмици за медийния пазар не е тайна, че между мениджмънта на bTV и шоумена текат активни преговори за преподписване на договора му. Те са изтеглени по-рано, защото от 1 август предаването е във ваканция. 


Втората и по-съществена причина е преформатирането на договора и включването в него на по-стриктни права и задължения на продуцента. По неофициална информация от медийните среди договорът на Слави Трифонов отдавна не е бил променян и това се очаква да се случи сега. Към момента обаче няма подписан документ и това може да остане така до края на август.

Заради течащите в момента преговори, както и заради клауза за конфиденциалност между двете страни не получихме официален коментар от bTV. Източници на "Капитал" от пазара коментират, че ръководството на телевизията е притеснено от факта, че предаването отдавна е прекрачило границата на формата си и не е само забавно шоу със сатира, а открито се използва за политически цели и послания от поне една година. Сигналите вътре от bTV са, че договор ще има, но на водещия ще бъдат поставени условия за тона в предаването. Поведението на Слави Трифонов, който безспорно е един от най-разпознаваемите телевизионни водещи, често се приема като позиция на медиата по принцип, което не позволява на репортерите и новинарския екип да работят в стандартите на безпристрастната журналистика. Екипът на телевизията беше принуден например официално да се разграничи от случката със скъсаната снимка на президента.

На bTV обаче ще й бъде трудно да не се съобрази със Слави Трифонов, камо ли да се раздели лесно с него. Причината се вижда през рейтинговите данни на предаването му. От 16 години в часовия пояс 22.30 - 23.30 няма предаване, което трайно да е преборило гледаемоста на "Шоуто на Слави".

И макар водещият неколкократно да направи заявка, че няма да участва в президентските избори, това съвсем не означава, че ще се откаже да тества политическите си шансове през различни интервали от време. Поне досега това винаги му е помагала в собствения му шоубизнес.


Няма коментари:

Публикуване на коментар