Зима

Зима
Пролет

13 август 2016 г.

Къде е електронната гривна на Фарук Бекташ

Гардовете от НСО да пазят домашните арестанти, вместо да са домашни пазачи на разни лица, свързани с „националната сигурност“...
 
МВР няма достатъчно полицаи, за да пази обвинените с мярка „домашен арест“ – „недокомплект“ от 17.6%, тоест толкова са свободните места. 

А Министерството на правосъдието няма електронни гривни. 

Накратко – няма институция в държавата България, която да контролира мярката. Затова и бягат – и Бекташ, убил българско семейство на пътя, и братя Галеви, и убиеца от дискотека „Соло“, и Черния Роди, и …

Не можем да сложим по 8 полицаи да пазят всеки домашен арестант, заяви днес премиерът Бойко Борисов по повод избягалия турски шофьор Фарук Бекташ, който уби българско семейство на пътя. След като съдия Недялка Николова от СГС го пусна под домашен арест, той изчезна от България и се издирва.

А обществената поръчка за доставка на електронни гривни, обявена на 21 януари, е била прекратена на 31 май с решение на шефката на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) Гергана Георгиева, съобщи „Правен свят“.

Въвеждането на електронни гривни за контрол на осъдени и обвиняеми под „домашен арест“, за които… активно се говори от близо 2 години, явно изобщо няма да го бъде. Министерството на правосъдието е решило да пренасочи 2-та милиона лева за гривни за други нужди, а системата за електронно следене ще бъде финансирана през еврофондове, вместо да се дават пари от бюджета, обясни „Правен свят“.

Заради избягалия Бекташ обаче рокери започнаха акции на протести пред Съдебната палата. В открито писмо днес обаче Съюзът на съдиите напомни отново къде всъщност трябва да позициониран протестът с факта, че съдия Николова е взела „подлежаща на контрол от органите на МВР мярка за неотклонение“.

„Законът е възложил на изпълнителната власт и осигуряването на необходимите технически средства за наблюдение на лицата с взета мярка за неотклонение „домашен арест“. Не може да бъде вменено на съда и обезпечаването на прилагането на забраната за напускане на границите на страната.“

„Обичайно задържането под стража в случаи на причиняване на ПТП по непредпазливост се взема в редки случаи и то, ако от доказателствата по делото е изводим риск с висока степен от укриване или извършване на престъпление от обвиняемия. Ако няма подобна опасност, се взема по-лека мярка за неотклонение, а ако изобщо няма опасност от укриване или от извършване на престъпление, мярка за неотклонение не се определя изобщо.

В случая съдът е преценил, че има опасност от укриване и е определил втората по тежест мярка за неотклонение. По правило тя представлява сериозно ограничение, защото обвиняемият не може да напуска дома си без разрешение от съответния орган. Тази мярка е ефективно средство във всички правови държави, защото спазването й неутрализира в достатъчна степен риска от укриване“.

Само преди ден онлайн изданието Dnevnik.bg се опита да разбере колко случая на нарушена мярка за неотклонение „домашен арест“ има. Нито съдът, нито Министерството на правосъдието, нито МВР могат да предоставят такава информация…

Да теглим чертата. Към момента мярката „домашен арест“ е съвършено излишна и трябва да отпадне от българския Наказателно-процесуален кодекс. Когато българската държава е в състояние да я осигури, нека я върнат отново.

В противен случай да изкарат гардовете от НСО да пазят домашните арестанти, вместо да са домашни пазачи на разни лица, свързани с „националната сигурност“. 


Поне нещо полезно да свършат.
 Рокери на протест пред Съдебната палата

 Ureport.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар