Зима

Зима
Пролет

15 август 2016 г.

Хлябът за лудите

А бе, хора, вегани и хомосексуални, спрете с вашия рекет! Спрете да смятате, че сте светци!

„Добър ден. Имате ли от хляба с лимец, биосемки, жива закваска, да е печен на пара и да няма консерванти?” - из разговор между клиент и продавач в един от биомагазините, които се навъдиха напоследък. 

Та след многото изисквания отговорът на продавача бил – „Имаме от хляба за лудите“. 

Случката е действителна, разговорът - автентичен. Няма нищо лошо в здравословното хранене, но не и в манията. Манията да живееш само на слънчеви лъчи, да даваш 6 лева за хляб, защото очакваш, че в него има култури, познати още от прабългарите, си граничи направо с лудостта. И то с лудостта да живееш в заблуда и да ти харесва. Да ти харесва да пиеш биобоза за 3 лева, при положение че е същата като останалата. 

Но добрата реклама и кампанията за отхвърляне на всичко, което не е с етикет „био”, ни влудява. До такава степен, че вече смятаме, че си докарваме рак с едно колелце шпеков салам, който не е био и не е за 30 лева килограма. 

Рекламната кампания определено е добра, но вина нямат тези, които дават баницата. Вина имат тези, който я ядат и искат и всички останали да нагъваме баницата от лимец и да я преглъщаме със сок от нони. Ми голяма част от хората не пием сок от нони и не зобим лимец. Въпрос на избор. Уважавайте го. Както същата тази част от хората уважаваме вашия избор. 

Не се превръщайте във веганите, които носят кожени сандали, но не ядат месо и размахват пръст на всеки, който си позволи да метне пържола на скарата. Видиш ли, заради нашата пържола са убили животинката и те затова от немай къде си взимали сандалите, че да не се хвърлят кожените изделия. Иначе пазим животните и се мажем с кръв в центъра на София. 

Някак много заприличаха на едни други, които искат права. Но не правата, които се полагат на хората, спазващи нормите на обществото, а такива, които се дават по изключение. Например мъж да се омъжи за мъж и държавата да признае брака им. И ако не го направи, те са готови да излизат на протести, на шествия и да навират сексуалните си предпочитания в лицата на другите. 

А бе, хора, вегани и хомосексуални, спрете с вашия рекет! Спрете да смятате, че сте светци. Живейте според вашите си правила, но не ни ги изтъквайте. Въпрос на вкус, казало кучето и си облизало задника. Та и вие така. Въпрос на вкус - облизвайте и яжте това, което ви харесва. Не търсете разбиране от обществото, от което вие декларирате, че не сте част. 

Вие искате да сте различни и различните от вас да станат като вас. Ще станат, ако искат. Ако не искат, тогава нямате право да им навирате биопродуктите си и да ги давате за пример. Няма лошо да се консумира хубава храна, но сигурни ли сте, че биоиндустрията у нас е честна спрямо вас? Помислете си и отчупете парче от хляба за 6 лева. Същото се отнася и за протестиращите вегани, за тревопасните и за тези, които излизат на парад. 

Всичко е парад не на исканията ви, а на глупостта ви, както и на арогантността и лицемерието ви.


Боян Димитров, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар