Зима

Зима
Пролет

15 август 2016 г.

Проф. Искра Баева: Начинът, по който защитаваме националния си интерес с Турция, е крайно неподходящ

Проф. Нина Дюлгерова: През следващите месеци отношенията България - Турция и ЕС - Турция ще бъдат в своята сигурна несигурност
 
Едва ли ще има реакция от страна на Европейския съюз, след като България предаде на Турция Абдулах Бююк, който властите в южната ни съседка сочат за финансист на организацията на Фетхуллах Гюлен, обвиненен от Реджеп Ердоган за неуспешния преврат. 

Това прогнозираха историците проф. Искра Баева и проф. Нина Дюлгерова в предаването "България сутрин" на Bulgaria On Air.

"Случи се твърде голямото приближаване на България към Турция, в такава степен, че станахме зависими от нея", смята проф. Баева.

Според нея е добре, че сме подобрили отношенията си с южната ни съседка, но не и когато става за сметка на националните ни интереси.

Проф. Баева изтъкна, че и в Гърция са избягали турски военни след опита за преврат, но те все още не са върнати, което показва друг тип политика.

"Зависими сме от Турция и начинът, по който защитаваме националния си интерес е крайно неподходящ", смята проф. Баева.

"Ако погледнем исторически на нещата с такива спорни казуси, когато една държава иска да бъде предаден неин гражданин, който се намира в друга държава, то много ясно се вижда, че това е политически въпрос и се решава по така наречената "политическа целесъобразност". Това е нещо, което в края на 1989 г. и началото на 90-те години, всички ние категорично отхвърлихме и смятахме, че това е цинизъм на комунизма, на социалистическата държава. Смятахме, че сега ще стъпим на принципна политика. 27 години по-късно се оказва, че сме се върнали на този свят на политическа целесъобразност, защото преди 10-тина години не беше върнат един чеченец, обвинен от Русия в тероризъм именно заради защита на гражданските права, който беше един от извършителите на атентата на летището на Истанбул", припомни тя.

"През следващите месеци отношенията България - Турция и ЕС - Турция ще бъдат в своята сигурна несигурност", прогнозира проф. Дюлгерова.

Според нея, тази несигурност ще продължи поне до края на годината, а през това време може би и ще продължим да връщаме лица на Турция.

"В момента премиерът Бойко Борисов реализира едни договорености, които са свързани със спасяването на България по неговите виждания и планове", коментира проф. Дюлгерова в контекста на случая с връщането на двамата кюрди, турския гражданин, руско-турската среща, реакцията на Германия след нея и последното интервю на премиера от петък.

"Преди няколко дни излезе официално съобщение, че между София и Анкара е постигнато споразумение за връщане и реадмисия в рамките на българо-турската граница. Бяха върнати тримата - турчинът и кюрдите на Турция - тя обеща, че много внимателно ще наблюдава ситуацията и ще реагира. В контекста руско-турско отношения, България заема доста договорености и решения. Бойко Борисов разигра освен руската, и турската карта, особено след рестарта на международната риторика в контекста на енергийната диверсификация - заговори се за АЕЦ "Белене", "Южен поток", "Турски поток". Третият елемент е, че вчера имаше много знаково посещение - на началник щаба на НАТО, американски генерал, където също излезе интересно съобщение, че ако има засилване на миграционния поток откъм морската ни граница НАТО ще се намеси", коментира проф. Дюлгерова.


Няма коментари:

Публикуване на коментар