Зима

Зима
Пролет

4 август 2016 г.

Правителството смени Стефан Тафров в ООН заради клеветите срещу Бокова

Досегашният началник на отдел НАТО в Министерството на външните работи Георги Панайотов ще е новият посланик в Ню Йорк

Решение за смяна на посланика ни в ООН Стефан Тафров е взело в сряда правителството на закрито заседание, пише „24 часа“.

Смяната официално е заради изтичането на мандата на Тафров. Според неофициална информация обаче посланикът не е получил удължение на мандата заради това, че не работи достатъчно активно за българската номинация за генерален секретар на ООН Ирина Бокова.

Заради конфликта между двамата дори имаше публични призиви Тафров да бъде отзован. Досегашният началник на отдел НАТО в Министерството на външните работи Георги Панайотов ще е новият посланик в Ню Йорк. Той е възпитаник на Московския държавен институт по международни отношения. Бил е на работа в посолството ни във Вашингтон до 2014 г.

Стефан Тафров се е прибрал в София още преди официално да бъде направена смяната. На него ще му бъде предложен пост във Външно, но още не е ясно какъв.

Посланикът ни в Словения д-р Иван Сираков пък ще бъде пратен във Виена да довърши мандата си, реши още Министерски съвет. Той ще замени посланик Елена Шкерлетова, чийто мандат изтече. България ще разшири територията на посолството си във Виетнам чрез замяна на имоти, стана ясно от друго правителствено решение. София и Ханой се разбрали да се откажат от по един от дипломатическите си имоти, но България ще получи и малка компенсация.

 Стефан Тафров

Няма коментари:

Публикуване на коментар