Зима

Зима
Пролет

4 септември 2016 г.

Защо Ирландия не иска 13 млрд. от “Епъл”

За правителството залозите са по-големи
 
Данъчни задължения в размер на 13 милиарда евро е сумата, която според Европейската комисия компанията “Епъл” трябва да плати на ирландското правителство.

Те ще стигнат за годишния здравен бюджет, за около 100 хил. нови жилища за бедните и за изплащането на голяма част от външния дълг на страната. 

Защо тогава ирландското правителство не иска тези пари? 

Ирландският министър на финансите Майкъл Нунън заяви, че ще се бори срещу решението на Европейската комисия, според което най-богатата компания на света трябва да плати най-малко 13 милиарда евро, повече от двойно на размера на всичките корпоративни данъчни постъпления за 2015 г. или еквивалента на около 3000 евро на жител на страната. Той предизвика критиката на депутатите от опозицията, които смятат, че Дъблин трябва да приеме парите. За правителството обаче залозите са по-големи. 

Данъчната система за компаниите в страната е основна за икономическата политика на страната, привлякла “Епъл” и “Фейсбук” в Дъблин. Дори и когато Ирландия се нуждаеше преди шест години от международен финансов спасителен план, тя устоя на натиска да промени начина, по който облагаше компаниите. Въпреки че отсъждането на ЕК по “Епъл” не заплашва пряко 12,5-процентната данъчна ставка, правителството е обещало да застане на страната на компанията, която според него помага на икономиката. 

“Да се направи нещо различно, е все едно да се изядат картофите за засяване”, заяви Нунън, добавяйки, че поражение на правителството ще удари бъдещите поколения. Централата на “Епъл” в Ирландия отрича нарушения и отрича да е сключвала договор с ирландското правителство при прекалено благоприятни условия. 

Производителят на “Айфон” е една от над 700-те американски компании, които имат подразделения в страната и дават работа на 140 хил. души. За “Епъл” просрочените данъци са капка в морето от пари. Миналият месец компанията притежаваше 232 млрд. долара, от които 214 млрд. в активи в чужбина. Компанията печелеше по 4,45 млрд. месечно миналата година, така че просрочените плащания представляват само тримесечна печалба. 

“Репутацията е всичко”, заявява Питър Вейл, данъчен експерт в базирана в Дъблин компания за данъчни консултации. Правителството твърди, че дори и да приеме парите, европейските правила означават, че страната ще трябва да използва средствата, за да изплати част от своя външен дълг в размер от 180 млрд. евро, вместо да ги влее в бюджета. 

И докато ирландската здравна система се задъхва, натискът върху правителството да смени насоката си се натрупва. Опозиционната партия “Шин Фейн” смята, че правителството не трябва да обжалва решението, защото според нея идеята е “фарс”.


Няма коментари:

Публикуване на коментар