Зима

Зима
Пролет

27 септември 2016 г.

На Европа й писна от русофобията

Някак си неубедително изглеждат вече тези, които защитават санкциите срещу Русия

Имам предвид Украйна. Вече дори Байдън каза в прав текст на Порошенко, че санкциите могат да бъдат отменени, защото киевските власти се държат лошо, а какво да говорим за европейците, за които настоящото украинско ръководство и всичко, което се случва в тази страна - е като кост в гърлото.

Това е част от коментара за санкциите срещу Русия на преподавателя от катедрата по външна политика към ИАИ РГГУ Вадим Трухачов, публикуван от News Front.

Според Трухачов, от една страна, европейските лидери не могат да се откажат от санкциите напълно, но от друга - Украйна се превърна за тях в огромен проблем. Затова по всяка вероятност ще вземат някакъв среден вариант. Санкциите като цяло ще бъдат продължени, но в по-мек вариант.

Ето какво казва Вадим Трухачов:

Санкциите няма да бъдат отменени напълно, но вероятно ще бъдат смекчени. Да, те ще бъдат продължени, но въпросът е в какъв обем. Кримските санкции вероятно ще се запазят напълно, а санкциите за Донбас може би ще бъдат отслабени. Трябва да се имат предвид изборите във Франция, Германия и редица други европейски страни, които могат да доведат до смяна на ръководството на държавите.

Освен това, много политици в Европа достатъчно дълго вече са против санкциите. Някак си неубедително изглеждат вече тези, които защитават санкциите срещу Русия.

Имам предвид Украйна. Вече дори Байдън каза в прав текст на Порошенко, че санкциите могат да бъдат отменени, защото киевските власти се държат лошо, а какво да говорим за европейците, за които настоящото украинско ръководство и всичко, което се случва в тази страна - е като кост в гърлото.

От една страна европейските лидери не могат да се откажат от санкциите напълно, защото това ще означава да признаят погрешността на политиката си спрямо Русия, а никаква крупна бюрократична структура не обича да признава грешките си.

От друга страна, Украйна се превърна за тях в огромен проблем. Не може европейците да се правят безкрайно, че там всичко е наред и дори е прекрасно, че Украйна е невинна жертва на "руската агресия". Не е възможно. Всичко си има край.

Затова по всяка вероятност ще вземат някакъв среден вариант. Санкциите като цяло ще бъдат продължени, но в по-мек вариант.

До известна степен е възможно да са свали и напрежението между Русия, ЕС и Запада като цяло. «Разменянето на любезности» е по-рядко явление по принцип в сравнение с размяната на заплахи, но като цяло общият тон вероятно ще стане по-конструктивен. Казано с други думи - по-рядко ще викаме един на друг, а по-често ще се чуваме. И това е добре, защото днес диалогът Русия-ЕС практически липсва.

Отслабването на санкциите може да бъде използвано, за да се възобнови диалогът. Но да се говори за кардинално подобряване на отношенията между Москва и ЕС е изключително неправилно очакване.

Едва ли в Европа изведнъж ще започне да обича Русия. От една страна стои някаква лоша Москва, а от друга - се изрисува образът на лошия Киев. Европейците вече не искат да се застъпват за Киев. Писна им. А им писна, защото това застъпничество удари по собствените им джобове.

Ако обявят, че Русия НЕ Е страна в конфликта в Донбас, това вече е повод да смекчат санкциите. Могат да признаят, че Русия няма отношение към катастрофата с "Боинга" над Донбас. Могат да апелират за това, че Порошенко и другите киевски лидери не изпълняват Минските съглашения. Много поводи могат да се намерят, стига да има желание за това.

И политическа воля.



ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар