Зима

Зима
Пролет

9 септември 2016 г.

Тайните на хората, които винаги изглеждат спокойни

Те никога не излизат от релси, никога не изпадат в паника, никога не се разгорещяват по време на конфликти...
 
Всички познаваме хора, които успяват да запазят самообладание във всяка една ситуация, дори и в най-напрегнатата.

Това са хора, които излъчват баланс и вътрешна хармония и без значение какво се случва около тях, те сякаш остават незасегнати от вихрушката.

Тези хора никога не излизат от релси, никога не изпадат в паника, никога не се разгорещяват твърде много по време на конфликти...

Ето и някои от изпитаните им техники за самоконтрол:

1. Спокойните хора не се поддават на стреса и напрежението

Тези хора имат своите похвати да се чувстват сигурни и щастливи. Те някак не обръщат голямо внимание на стреса и напрежението, а се фокусират върху това как да останат спокойни и балансирани. Те просто не обичат драмата и знаят вътрешно, че проблемите не трябва да се преувеличават, защото всеки казус си има решение.

2. Без да се преработват, спокойните хора свършват повече работа от другите

Оказва се, че няма връзка между работното време и продуктивността (поне според списание The Economist). Тоест по-продуктивните служители прекарват по-малко време в офиса, а по-късото работно време окуражава хората да бъдат по-производителни и да си свършат работата по-качествено. Именно според тази философия живеят и спокойните хора – те се мобилизират да си свършат работата бързо и качествено.

3. Спокойните хора се отпускат чрез... вълнение

Според изследванията най-спокойните хора умеят да се отпускат именно в потенциално стресови ситуации. Проучване на Harvard Business School показва, че спокойните хора се представят най-добре, когато попаднат във вълнуващи ситуации, в които по-тревожните хора не успяват да се мобилизират.

4. Спокойните хора спортуват, когато са отпочинали, и си вземат отпуск, когато не са

Да, спортът има феноменални ефекти върху здравето, включително в това, че намалява стреса. Но според едно ново изследване хората трябва да спортуват, когато имат тонус, тоест да са здрави и добре отпочинали. Когато човек има проблеми с недоспиване и натрупана умора, много по-добре е той да се отдаде на пълен релакс. Това може да се окаже по-ефективен метод за връщане на тонуса в краткосрочен план.

5. Спокойните хора си имат техника за медитация

Някои хора се справят с напрежението в ежедневието като всеки ден отделят по малко време да остават насаме със себе си. Някои от тях медитират с дълбоко дишане, други успокояват ума си с хубава книга или с приятна музика. Важното е всеки човек да изгради някакъв подобен навик, който да балансира деня му и да му помогне да се справи със стреса.

6. Спокойните хора залагат на дрямката пред кафето

Според едно проучване кофеинът наистина повишава бдителността и намалява сънливостта, но много по-ефективни са дремките. Ако се нуждаете от тласък на енергия, по-добре отделете половин час за да подремнете, вместо да пиете кафе след кафе. Ще се почувствате много по-добре.

7. Спокойните хора се фокусират върху това, което се случва в момента

Тези хора не размишляват върху своите минали грешки и гафове, нито пък се тревожат за бъдещето. Тяхната психика е по-устойчива, именно защото избират да живеят в настоящето.


Няма коментари:

Публикуване на коментар