Зима

Зима
Пролет

9 септември 2016 г.

Областният управител на София подаде оставка

Борисов сезира прокуратурата с искане за цялостна проверка по случая с продажбата на "Царските конюшни"

Министър-председателят Бойко Борисов прие оставката на областния управител на София-град Веселин Пенев, която поиска след среща с него.

Днес премиерът Борисов назначи проверка на Главния инспекторат на обстоятелствата около извършването от областния управител на разпоредителни действия с имот - държавна собственост. Събраните до момента факти му дадоха мотив да сезира прокуратурата с искане за цялостна проверка по случая.

Борисов е разпоредил проверка на Областна администрация - София град заради сделката с Царските конюшни. Той е наредил Главният инспекторат да провери в максимално кратки срокове дали при сделката е спазен законът за държавната собственост. Борисов очаква и предложения от инспектората какви последващи действия могат да се предприемат. 


Това съобщи официално правителствената пресслужба. В прессъобщението се казва още, че премиерът не е знаел за сделката и е разбрал за нея след публичното оповестяване на фактите вчера.

"Разполагаме с документа - питане до министър Бъчварова и нейния отговор, с което тя дава зелена светлина за тази продажба. Ако ГЕРБ вече искат оставката на областния управител, ние искаме оставката на вицепремиерa Бъчварова, която излъга и е съучастник в тази сделка". 


Това заяви по време на брифинг в парламента председателят на ПГ на „БСП Лява България" Корнелия Нинова, във връзка с изнесените от партията и данни за нарушения при продажба на имот в центъра на София (т. нар. „Царски конюшни"), предаде Агенция „Фокус". 

„ГЕРБ няма как да излязат чисти от тази работа. Изобщо да не се правят, че не знаят за какво става дума и да не се опитват да прехвърлят проблема от болната глава на здравата. Първо - областният управител е назначен лично от Бойко Борисов и той носи отговорност за това назначаване. Второ - вицепремиерът Бъчварова е съучастник в тази сделка. Вчера Ви спестихме част от информацията, за да ги чакаме и да видим как ще влязат с двата крака в капана. Днес г-жа Бъчварова излъга, че нито е питана, нито знае, нито е отговаряла на писмо за тази сделка. Разполагаме с документа - питане до нея и нейния отговор, с което тя дава зелена светлина за тази продажба", подчерта Нинова. 

Тя призова да бъдат взети спешни мерки и сделката да бъде спряна. „Има достатъчно основания за това", допълни лидерът на БСП.
 Царските конюшни

Няма коментари:

Публикуване на коментар