Зима

Зима
Пролет

10 септември 2016 г.

Емилио Бутрагеньо: За нас е важно да изградим детето като личност

"Ще се опитаме да предадем на децата ценностите, които превърнаха "Реал" Мадрид във велик клуб – това е най-голямата ни цел"

100 видински деца, тренирайки футбол, ще се учат на ценностите, които този спорт възпитава. 

Това е основната цел, която стои зад проекта на Фондация „Реал Мадрид“ за създаване на спортно училище за социална интеграция във Видин. Така България се включва в списъка на над 70 държави, в които фондацията реализира общо над 400 социални инициативи. Видинските момчета и момичета се наредиха сред общо 40 хил. деца по целия свят, които имат възможност възможността да се включат в този проект. 

Символичен старт на спортната школа даде легендата на "Белия балет" Емилио Бутрагеньо, който пристигна в България специално по този повод. Бившият футболист изпълни първия удар в демонстрационен мач на стадион „Георги Бенковски“ с участието на момчета и момичета, възпитаници на спортното училище за социална интеграция. Той поздрави всички на български и пожела на децата да живеят и се забавляват с футбола. 

Емилио Бутрагеньо с прякор Ястреба е шест пъти шампион на Испания, два пъти печели купата на УЕФА и два пъти – Купата на Испания с "Реал" Мадрид.

- Какво всъщност знаехте за България преди да дойдете за реализирането на този проект?

- О, отдавна зная доста неща за страната ви. А преди две години "Реал" Мадрид игра с „Лудогорец”. Затова във Видин сега ме доведе ясна цел – да опитаме чрез фондацията "Реал" Мадрид и използвайки футбола, да подпомогнем децата в неравностойно положение. Това е основната причина, заради която съм тук. Футболът е мощен инструмент, а ние искаме да научим тези деца да са по щастливи, да се забавляват и да имат цел в живота. Надявам се всички заедно да им предадем магията на футбола.

- На какво искате да се научат децата, които ще се обучават в школата на "Реал Мадрид"?

- За нас е важно да изградим детето като личност, а не като футболист. Да положим общи усилия те да опознаят себе си, да се научат да работят в екип, да преодоляват трудностите в живота сами. Много е важно да уважават спорта, треньора си, да почитат семействата си, както и да обичат училището. Футболът е групова игра и той се нуждае от екипност, както е и в живота. Ще се опитаме да предадем на децата ценностите, които превърнаха "Реал" Мадрид във велик клуб – това е най-голямата ни цел. Разбира се, и да се забавляват. За нас е много важно малките футболисти да бъдат добри ученици. В училище трябва да изкарват добри оценки. Сигурен съм, че в школата ни ще се радвате на много успехи, защото видинските деца вече са част от голямото семейство на футболния "Реал" Мадрид. Футболът не е само игра, а социален феномен и това, което върши "Реал" Мадрид, го прави не само велик клуб, но и една от институциите в модерното общество, в което живеем. Ние знаем, че всеки човек има право на спорт, независимо от социалния си статус. "Реал" Мадрид се е радвал на много успехи, спечелил е много титли, за което заслуга имат и феновете. Затова през 1998 г. клубът решава да създаде фондацията „Реал Мадрид“ с ясна цел: да е възможно най-близо до нуждаещите се, главно до децата. Днес присъстваме в 72 държави с 400 проекта подобни на този, който представяме тук. Над 40 хил. момчета и момичета са включени в рамките на проектите на фондацията. За нас е чест Видин да е мястото, където отваряме такова училище и в България..

- В кои от 72-те страни от проекта на „Реал Мадрид“ има най-голям успех?

- Във всяка една сме имали трудности по един или друг начин, както и успехи. Навсякъде за създаването и функционирането на школите е нужна много работа. Но във всички страни стратегията е да се помогне на децата в неравностойно положение. Имаме школи в региони, дори в които има война, както и в Африка.

- Къде ще бъде следващата спортна школа на „Реал Мадрид” в България?

- На първо време трябва да развием спортната школа във Видин, да консолидираме усилията на всички институции, за да върви то напред. Трябва да видим какъв успех ще има. Основната цел е използването на футбола като инструмент за предаване на ценности. Вярваме, че футболът обединява хората и нашият опит през годините показва, че футболът не само помага на децата, но и на техните семейства. 


Трите основни ценности, които искаме да предадем на децата, са усилието - "Реал" Мадрид никога не се предава и сме на мнение, че винаги във всичко трябва да се дава максимумът. Второ – уважението. Затова бих казал на децата да уважават родителите си, преподавателите, другарчетата, треньорите и съдиите. И на трето място – работата в екип: невъзможно е за "Реал" Мадрид да спечели титла, ако не се играе в екип. Ние смятаме, че притежавайки тези ценности, в бъдеще шансовете им за успех в живота ще са по-големи. На "Реал" Мадрид му харесват отношенията с перспектива. Ще ви предам и съобщението на председателя на клуба Флорентино Перес, според когото това е само началото на едни дълготрайни отношения.

- Познавате „Лудогорец”. Преди две година "Реал" Мадрид игра с нашия отбор. Какви са впечатленията ви от българския тим тогава и днес?

- Това, че преди две години „Лудогорец” достигнаха до етап да играят с елитните футболни клубове, е оценка за качествата на отбора. Класирането им е знак за тези качества. Честно казано, на елиминациите имах желание да стигнат до груповата фаза. Сега са се паднали в трудна група. Защото ПСЖ и "Арсенал" са отбори с опит. Преди две години „Лудогорец” доста ни затрудниха, победихме ги с големи усилия. Сигурен съм, че този опит ще бъде оценен.

- Играли сте срещу един от големите футболисти на нашето време - Христо Стоичков. Какво ще кажете за него? И какво си спомняте за него от играта на терен?

- Много пъти съм играл срещу него. Той е голям играч, изключителен футболист. Също така изключителен български посланик. Много опасен играч. Трябваше да го пазим, защото във всеки един момент беше способен, можеше да отбележи гол и като цяло беше много бърз. Фантастичен играч.

- Бяхте част от едно голямо поколение на "Реал" Мадрид, известно като "Лешоядите", след това бе поколението на "Галактикос", днес е поколението на Роналдо. Каква е оценката ви за тези три поколения футболисти на "Реал" Мадрид?

- Футболът днес е променен, развива се. Всеки един в своя собствен момент представлява отбор с достойнства, представлява клуба с достойнство, какъвто "Реал" Мадрид винаги е бил. Отборът винаги се е състезавал, за да победи, и винаги и сме имали най-добрите играчи.



"Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар