Зима

Зима
Пролет

10 септември 2016 г.

За едно пробито лого

Ако целта е да се дадат едни пари на някого, нов конкурс за лого има всяко основание...
 
Онова лого, дето е като яйца на очи. 

Така беше известна картинката, която България си избра за символ преди няколко години, когато за първи път реши, че иска да се прослави с лого. 

Тогава първият кабинет "Борисов" възложи поръчка за 1.35 млн. лв. за изработката на лого и бранд, а веднага след като те бяха произведени, министър Делян Добрев ги замрази заради обществено недоволство.

Малко по-късно никога неизползваното лого (и още 12 като него, за всичко от "вино и гурме" до "спорт и голф") донесе и 10% глоба от Брюксел, или към 140 хил. лв., заради нередна поръчка. След това си избрахме ново лого, което пък се оказа твърде сходно с това на също така популярната дестинация Киргизстан.

Сега вторият кабинет "Борисов" иска пак да играе на това поле. Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че до две седмици ще обяви детайли за новия конкурс за туристическо лого. Така България ще влезе в завидната категория държави, които за 4 години са сменили символа си 3 пъти.

Освен че вече приличаме на някого, който сменя смартфона си всеки път когато излезе нова версия, това е и безсмислено упражнение. Какво е логото на Италия и влияе ли то на посетителите в Тоскана например?

Ако министерството на Ангелкова се чуди защо вълните от туристи, избягали от Северна Африка, така и не стигат до България, отговорът надали е защото имаме кофти лого. 


Ако се чуди защо българите масово избират Гърция за летните си почивки, отговорът също не е в липсата на ново лого.

Ако иска да позиционира страната като алтернатива на дестинации като Хърватия, Турция или Мароко, символът е последната грижа. 


Но виж, ако целта е да се дадат едни пари на някого, нов конкурс за лого има всяко основание. Дори можем да предложим такова: един чадър, един шезлонг и 4 лева. 


Capital

Няма коментари:

Публикуване на коментар