Зима

Зима
Пролет

1 септември 2016 г.

Златният сезон на българското безхаберие

Кого лъжем, че сезонът по морето е по-добър от миналогодишния?!

Ангелкова се емнала по проверки на морето напоследък и лови гигантски нарушения. 


Особено на север, като завземане на плажове без платена концесия, а Бъчварова прави „изненадващи " нощни визити на Слънчев бряг. И двете министърки констатират едно и също: сезонът бил по-добър от миналата година. Само тук-таме по някой кусур.

Никой не пита народа: аджеба, действително ли сте доволни от почивката си по нашите морски курорти? Евтиния, чистота и пресен сафрид?! Като в средата на 60-те, 70-те, че даже и през 80-те? Интересно, защо тогава с всяка година все повече българи отлитат по южните магистрали към Гърция и други световни курорти. 


И ако ги пита човек, разправят направо небивалици. В Гърция било по-евтино, хигиената е супер, морето и пясъкът - чисти, а храната - вкусна и най-важното - безопасна.
 

Ако питаме министъра на туризма Ангелкова, която непрекъснато инспектира Северното Черноморие, сезонът тази година бил „много добър". Само дето от време на време лично тя се натъква на великански нарушения на закона. Като например онова отпреди няколко дни, когато министърката налетя на незаконни чадъри и шезлонги, отгоре на това разстановани на завзети от хотелиери плажни ивици. 18 лева удоволствието.

Това, което убоде зеницата на Ангелкова обаче, е, че въпросните ивици не са отдавани на концесия и хотелиерите всъщност не са плащали таксата. Т.е. министърът на туризма не се възмущава, че безобразието е в превръщането на брега с плажа, изключителна държавна собственост, в незаконна търговска зона. На която имаме право ние, българските граждани, да си проснем хавлиите и да се порадваме на слънцето и морето заедно с децата си. Безплатно.

Ангелкова не съм я виждала към Синеморец и Резово, да прави внезапни проверки, макар че тукашните концесионери се държат като лисици край кокошкарник. Всеки момент и устието на Велека ще очадърят. Гледаме като на пошло кино как авджиите са вдигнали 2 дървени къщи из тръстиките в природния резерват. Едното прилича на „съоръжение", за стрелба по птици например. Което би трябвало да е забранено. Точно в устието на Велека. Но ни сянка от Ангелкова и от ония зелени брокерчета, набедените за еколози храненици на „Америка за България".

Днес се строят ловни и риболовни площадки, а утре - нещо по-така. Както тръгна бетонирането на Южното Черноморие преди 15 години. С едни бунгала покрай култовия плаж „Бутамята", който си беше нудистки. Като надойдоха крановете и други тежки машини и издълбаха дълбоки коловози в рехавия асфалт по единствения път дотам, разбрахме, че това са били бунгалата на строителите. Разбрахме, ама късно. А и какво може да направи обикновеният наблюдател, когато зад подобни безобразия стоят пари и здрави контакти с когото трябва. И не само в община Царево.
 

„Естествено, че ще правят проверки на Север, а тук няма да стъпят", обяснява хотелиер на малък семеен хотел. - „Там са парите. Когато и да им направят проверка на хотелиери и концесионери, винаги има за какво да ги хванат и да им вземат парите".
 

Звучи като да пращат Ангелкова на рекет мисии в богатите ни северни курорти. Като нищо. По неофициални данни туристическият бранш крие от данъчните четири до пет пъти по-големи суми от обявените 3-4 милиарда лева приходи.
 

На юг министри няма, но данъчните сноват наоколо без умора. Понякога - служителите на ХЕИ им правят компания. Сигурно затова ескимото на плажа ти го връчват с касовата бележка, дори в будката накрая на „Бутамята".

Не навсякъде обаче са тъй стриктни

Леген, прах за пране и две пликчета с „Вениш" излязоха десетарка в едно от магазинчетата на площада в Синеморец. Касовата бележка бе пропусната. И на други места се правят на разсеяни, особено ако видят някой малчуган, пратен за кренвирши и хляб. Не мога да си представя в някой гръцки курорт някой да си позволи да излъже с 2 евро дете, честно казано. Но да не издребняваме. Авантата и кражбата са част от българския геном. А децата трябва да бъдат учени да изпитват крайна подозрителност към всеки възрастен зад щанда и ревностно да си търсят касовата бележка за сладоледа.
 

Иначе и на Север, и на Юг не се оплакват - клиентелата е като миналата година. Нищо, че Блумбърг тв обяви 20% увеличение на туристите този сезон. Което може и да е сигнал към хотелиери и данъчни да вдигнат съответно приходите в бюджета.
 

Изобщо не става въпрос за подобряване на качеството на туристическата услуга, за разумно сваляне на цените, за повече човещина по плажове и ресторанти. Нашите харпии милост към никого нямат, защото „ден година храни".
 

А на Юг в действителност има какво да се инспектира. В горите на юг бая чужд народ пали огньове и опъва напълно незаконни биваци. Да не говорим, че незаконно е пресякъл държавната ни граница. Миналата сряда брадатите бежанци подпалиха гората край Резово, гасиха я по спешност пожарникари от Бургас, но Бъчварова дори не си и помисля да намине насам. Министърката на вътрешните работи брои туристите и оборите на заведенията по Слънчев бряг, ръсейки тъпите си съждения, без да е питана. Какви лещи носи, един Господ знае!
 

А проверките й са толкова са „изненадващи" за престъпниците, че като минала покрай оня ресторант, където надупчиха Митьо Очите, министърката се възхитила на глас от „приложения подход", поради което -цитирам: „оборотите на търговските заведения се увеличиха", а „хората са се успокоили и вече се чувстват по-сигурни".

Голям смях наистина

Кой и кога на този Слънчев бряг изобщо се е притеснявал за нещо. Всички знаем що за миазми се навъдиха там, така че няма ни да идем, ни да пратим децата си там скоро. Поне докато не започне отстрелът на наркодилърите и „търговците" на менте алкохола, тровещи младежите.
 

Бъчварова обаче изненадва ли, изненадва с нелепото си присъствие. Ако изобщо министър на вътрешните работи трябва да проверява каквото и да било заведение на място, то това трябва да е само в случай, че лично се интересува от ареста на някой отявлен апаш. Няма работа да оглежда отвън заведенията и да констатира мир и спокойствие, каквото никога не е имало в този комплекс. И всички освен нея го знаят.
 

„Искам да ги насърча да работят по същия начин", каканиже Бъчварова по адрес на директора на Областната дирекция на полицията - комисар Калоян Калоянов, и пак изръси една идиотщина: „Аз мисля, че вече са насърчени, защото виждат резултата".
 

Направо изкърти представите ни за нормалност тая министърка. А чуваме, че я гласят за премиер-министър, ако Борисов се оттегли в Президентството. Бог да ни е на помощ!

Елитът - некадърен, народът - отегчен, очевидно нищо хубаво предстои. Само циркове, пиарски акции и бежанци.

Границата край Резово и по Резовска река си остава разградена. Наблюдаваме ги момчетата от жандармерията по пътя, седят уж на пост и дебнат за трафиканти, а на практика цъкат по смартфоните, докато едни интересни джипки, уазки и по-обикновени коли летят незабелязани покрай тях. Вечер ги събират и ги карат по квартирите им в Синеморец и по другите села наоколо в Странджа с военни камиони. Големи машини с каросерии покрити с брезент, с дата на производство - средата на оня век. 


Момчетата във военни униформи се поклащат уморено, но не изпускат телефоните. Въпросните камиони се връщат по тъмно, че да не безпокоят курортистите, вдигайки прахоляка подире си. Прахоляк, който нито Ангелкова, нито Бъчварова ще забележат.
 

Забелязват го обаче курортистите, заседнали по това време край узакито под асмите на кръчмичките по пътя, които всичко виждат и чуват. И ако някое дете невинно попита какви са тези с униформите и автоматите в камионите, родителите им почват да им шъткат нервно и да ги бутат обратно към игрите в таблетите, без излишен шум.
 

Защото напрежението тук по границата се сече с нож, но тия, от които зависи да го разредят, се занимават с най-безсмислени занимания и проверки, които не им влизат в работата. Сякаш от успеха на туристическия сезон по Черноморието днес зависи нещо. Всички пари, които се изкарат от данъци, ще отидат бадева за нови бежански центрове и поддръжка на нашествениците. Които утрепаха спокойствието по Южното Черноморие. А парите не обичат турбулентните зони.
 

Така че преди да говорим за приходи от туризъм, най-добре първо да обезпечим спокойствието и сигурността на онези, които все още имат излишни пари за харчене.



Нора Стоичкова, в. "Уикенд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар