Зима

Зима
Пролет

24 септември 2016 г.

Как Путин изби рибата

Рекордната победа на “Единна Русия” се дължи на крива избирателната система

Изборите в Русия направиха Путин по-непоклатим от всякога - неговата партия спечели 343 от общо 450 места в долната камара на парламента, тоест около 76 на сто. 


Този рекорд стана възможен благодарение на нововъведената смесена избирателна система, която автоматически изкривява вота в полза на водещата партия. За нея ще обясня по-долу.

По-важното е, че всички миражи на западните мисловни танкове (think-tanks) се изпариха като снежинка на котлон. Преди 4-5 години танкистите излъгаха Обама и държавния секретар Хилари да тръгнат с рогата напред срещу Путин, защото цветната революция е на прага. А истината е, че цветните революционери вземаха желаното за действително. И не защото срещу тях се играе мръсно, което нищо чудно да е така, а просто защото подкрепата за тях сред народа не се забелязва и с микроскоп.

Кой може да измести партията на Путин “Единна Русия”?

На второ място след изборите е Руската комунистическа партия (42 мандата), а на трето е Либерал-демократическата партия на Жириновски (39 мандата). Както знаем, той е креслив антизападен популист. На четвърто е Справедлива Русия (23 мандата), но пък за нея се твърди, че е креатура на Путин. Всички западноугодни партии, взети заедно, не минават 5-процентовата бариера.

Това са факти, а не мнение. Тълкувайте ги, както си щете. Факт е също така, че тази тотална победа развързва ръцете на Путин. Очаква се той да продължи и даже да засили чистките сред висшата администрация. Може би ще поиска и конституционни промени, които да му дадат повече контрол върху националната банка и монетарната политика. Той няколко пъти предлага “деофшоризация” – изолиране на офшорните фирми от бизнеса в Русия. Дали сега ще му стигнат силите за подобна реформа – остава да видим. Както казва видният депутат путинист Евгений Фьодоров, “ние ще възстановим Съветския съюз, но под друго име и форма. И с различно съдържание.”

Това са фактите. Дори да е имало огромни манипулации и фалшификации (засега не се вдига шум), очевидно е, че руският избирател е твърдо зад Путин. Въпреки икономическата блокада и срива на жизненото равнище.

Но все пак Путин постигна този успех с един тарикатски номер - смесената избирателна система от най-кофти вид, която автоматически изкривява вота в полза на първата партия. Според мен тя подари на “Единна Русия” поне 100 мандата.

Нека се вгледаме в нея по-отблизо. Мандатите са общо 450. Половината от тях се печелят чрез партийните листи. Другите 225 – в едномандатни райони и с обикновено мнозинство. Има само един тур. Първият в едномандатния район печели дори и с 10 на сто, което на практика е невероятно, но на теория е възможно.

Опитът показва, че при тази система водещата партия винаги удря джакпота. Просто гласуването за партии някак си закрива и засмуква самостоятелните кандидати. Ако пуснеш пембена (примерно) партийна бюлетина, има 90 на сто вероятност да пуснеш и за пембения мажоритарен кандидат просто по силата на инерцията.

При пропорционалния вот човек гласува с тълпата. При мажоритарния - човек гласува като индивидуалист, вглежда се в облика на кандидатите и преценява. Но ние знаем, че тълпата винаги замита индивида. Ето защо смесената система, в която мажоритарният вот е в 1 тур, винаги силно изкривява резултата. И обратното – ако мажоритарният вот е самостоятелен, без гравитацията на партийните листи, резултатът винаги е много по-балансиран.

По-конкретно сега “Единна Русия” взе около 54 на сто от гласовете в пропорционалния вот и 90 на сто от мажоритарните мандати. Разбивките по райони още не са излезли, но съм сигурен, че поне половината от 203-те мажоритарни мандата на “Единна Русия” са спечелени с по-малко от 50 на сто от избирателите във всеки отделен район.

С други думи, ако мажоритарният вот беше в 2 тура, “Единна Русия” едва ли щеше да вземе повече от 120-140 мажоритарни мандата. Така щеше да има общо 260–280, което също е голям успех, но е далеч от конституционното мнозинство 300 мандата. Където има втори тур и се търси истинско мнозинство от над 50 на сто, много често електоратът на отпадналите кандидати застава зад втория от първия тур. Това редовно се случва с Льо Пен във Франция – тя все печели на първия тур и губи на втория.

И прогресивната общественост винаги е много доволна. Същото видяхме и на президентските избори в Австрия. На първия тур спечели евроскептикът Хофер с 1,5 милиона гласа, а Ван дер Белен бе на второ място с 913 000 гласа. Ако това бяха избори в 1 тур, Хофер щеше да е президент с едва 35 на сто от вота.

На втория тур обаче двамата си размениха местата - Ван дер Белен излезе пръв с 2 милиона и 250 хиляди гласа, изпреварвайки Хофер с около 30 хиляди. После изборите бяха отменени, но виждате как разликата между мажоритарни избори в 1 тур и в 2 може да е от земята до небето. През 2009 г. БСП и ДПС приеха именно най-кривата смесена система, пропорционални + мажоритарни избори в 1 тур, но за всеки случай мажоритарният дял беше мизерен – само 31 от общо 240 мандата. Това е световен прецедент, който издава, че замисълът е да се избудалка избирателят.

Аз, разбира се, предупредих какво ще стане и то стана. Тогава ДПС взе 5 мандата в своите етнически райони, а останалите 26 спечели ГЕРБ. Но само в 1 от тези 26 района победителят имаше над 50 на сто от гласовете. Ако останалите трябваше да се явят на втори тур, със сигурност БСП щеше да получи поне 5-6, а може би и 10 мандата, защото избирателите на ДПС щяха да подкрепят червения кандидат.

Загадката е защо БСП избра точно тази крива система

Чавка ли им изпи акъла? Точно тя даде възможност на Бойко Борисов да състави еднопартийно правителство и да се утвърди като безалтернативен вожд во веки веков. Моята хипотеза е, че БСП си направи тънка сметка – тъй като тогава България тъкмо влизаше в рецесия, защо да не оставим Бойко да опере пешкира с неизбежната мизерия? После БСП ще се завърне на бял кон, по-могъща от всякога. И защо само 31 мажоритарни мандата? Ами за да се пусне съвсе-е-ем малко аванта.

В резултат на онзи сбъркан експеримент, политолозите и до днес лъжат, че ако у нас има мажоритарен, вот, ще останат само 2 партии и тогава настъпва чист ужас. 2009 г. го била доказала. Но истината, е, че това изобщо не важи за мажоритарен вот в 2 тура. У нас през 1990 г. имахме точно такава смесена система, като мажоритарният вот беше в 2 тура. Тогава в народното събрание влязоха 7 партии - повече, отколкото при гласуването с партийни листи!

И освен това двупартийната система не е никак лоша, когато вотът е истински. Да не би американците и англичаните да са по-зле от нас? Но да се върнем за финал в Русия. Въпреки че партията на Путин взе това огромно мнозинство благодарение на една сбъркана смесена система, това си е законен избор на руския народ и той трябва да се уважава. Аз лично винаги уважавам резултатите от тъпите електорални експерименти у нас. Преди това предупреждавам, но след това уважавам. И от уважение изобщо не им гласувам.

Затова и сега предупреждавам, че всеки истински българин е просто длъжен да излезе и да гласува на референдума за чиста и свята мажоритарна избирателна система в 2 тура. Иначе сам си избира хомота.



Валери Йорданов, "168 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар