Зима

Зима
Пролет

24 септември 2016 г.

Йоана Буковска играе жени с характер, а не кучки

„Нямам скрупули относно ролите. Убедих се, че мога да изиграя всичко, стига да се осмелят да ми предложат.“

Коварната интригантка Виолета Захариева от сериала „Откраднат живот“ е на светлинни години далеч от финия нрав на Йоана Буковска-Давидова, но пък да изгради на екрана характер, толкова различен от нейния, е интересна творческа задача за актрисата.


В момента два снимачни екипа паралелно, но разбъркано, работят по 6 епизода едновременно от оставащите до края на втория сезон и дори изпълнителите на главните роли не знаят как ще се развият героите им в перспектива, по-дълга от предстоящите 3 серии. 

„Сложно е, но е и вдъхновяващо. Сериалът ни е резултат от целенасочено добронамерени усилия от всяка една страна в екипа, като взаимно се допълваме“, доволна е Йоана. За нея куриозното е, че пак са започнали да се появяват писания как „най-после е попаднала в подходящото амплоа и отново играе себе си“. Така още в началото я идентифицираха с разкрепостената Стела от „Дунав мост“ и актрисата дълго носеше клеймото на „кучка“ в родното кино.

„Зрителите сякаш не могат да осъзнаят, че се потапяш до дъно във възможния живот на образа, който играеш. Да си пределно  честен и краен в онова, което правиш, всъщност означава, че се справяш добре в професията, но това не значи, че си ти“, държи да поясни екранната Виолета Захариева.

Заради персонажа Йоана Буковска е приела риска да е една от най-мразените жени в България днес.

Но фактът, че мнозина толкова убедено я ненавиждат, а приятели подхвърлят, че вече се съмняват дали я познават достатъчно добре, за нея е комплимент. Забелязала е как на обществени места отношението на продавачки и сервитьори към нейната персона е осезаемо променено. 


„В административните учреждения, където обикновено са намусени или агресивни, не само ми казват „Добър ден“ и са широко усмихнати, но едва ли не са готови да ми поднесат и кафе. Може би защото очакват да ги насмета, както постъпва Виолета. Е, Виолета си стои в сериала, но Йоана ползва облагите от това“, шегува се актрисата.

Преди време тя беше споделила, че е успяла да преобърне нагласите на медиите и режисьорите към нея и смята това за истинска победа. Героинята й в „Откраднат живот“ сякаш я запраща обратно в категорията на „лошите момичета“. „В 25-ата година от кариерата ми това не трябва да ми е проблем. Работата ми доказа, че то не е моето единствено амплоа. Вярно, често ми се пада да играя жени с характер, но аз не ги наричам „кучки“,това е твърде плоско определение – категорична е Буковска. – Те изваждат своята нелицеприятна същност, защото така оцеляват и се налагат в мъжкия свят, където ако си умна, имаш даден талант и, дай Боже, изглеждаш добре, веднага гледат да те подчинят на стереотипи или да те избутат в ъгъла“.

Актрисата не се бои, че ще я вкарат в клишето и поради друга причина: в първия сезон на поредицата й се налага да се справи с нещо, което досега не й се е случвало: едновременно с Виолета трябва да репетира на сцената „Г-ца Юлия“ на Стриндберг. „Беше ужасно тежък процес. За мен беше смилащо : месец и половина репетиции в Театър 199, паралелно със снимките в сериала, плюс грижите за децата (4-годишните близнаци Вера и Любомир), които не са за подценяване като изисквания към мен. Но това беше най-трудната ми проверка - дали ще мога да изградя едновременно тези два сложни и толкова различни един от друг образи. И се оказа, че е възможно“, отбелязва Йоана. 


За нея най-голямата провокация е с появата й в „Откраднат живот“ зрителите да забележат колко много се е развила като актриса. Защото така или иначе телевизорът си остава най-достъпното за хората място, където те могат да видят актьорите. „Нямам скрупули относно ролите. Убедих се, че мога да изиграя всичко, стига да се осмелят да ми предложат“, казва тя.

Уговорката с Йосиф Сърчаджиев – режисьора на спектакъла „Г-ца Юлия“ датира още от периода, когато Буковска току-що е станала майка. Макар че Йоана се е подвизавала в театър „Българска армия“ от дете и е свидетел на най-силните му превъплъщения в трупата, двамата официално не се познават като колеги. Йоско й се представя по телефона за пръв път след излизането на едно интервю с нея в сп. „Биограф“ – обажда й се и казва: „Йоано, ти си много луда, май плуваме в една и съща лодка. Хайде да вземем да работим заедно“. 


Когато му дойде времето на едно нещо, то се случва, убедена е актрисата. „Г-ца Юлия“ я среща и с Калин Врачански. „Той е точен, коректен, „вижда“ те на сцената. С него можеш да импровизираш и да не останеш сам и нелеп, докато много колеги работят по матрица и не можеш да ги отместиш на йота, което за мен е невярно. Да импровизираш и да останеш верен на обстоятелствата изисква много енергия, а Калин я притежава. Участието му в тв шоуто „Като две капки вода“ доказа колко богат е неговият арсенал като актьор“, хвали сценичния си партньор Буковска-Давидова.

Една от причините преди година Йоана да излезе от щата на „Армията“ и да премине на свободна практика е именно възможността да се среща с колеги, които са й интересни, за да се развива като актриса и да открива нови гледни точки към професията. Така неотдавна й се удава да изиграе и модната икона Коко Шанел редом с Веселин Плачков в ролята на композитора Игор Стравински в „Пролетно тайнство“ по романа на Крис Грийнхалч. 


„Естествено, сега си плащам цената на свободата, защото системата на театрите у нас е все още такава, че не предразполага да си на свободна практика. Всичко е затворено в трупи, в щатове, в държавен бюджет. С колегите от сериала от март сме на екран, хората ни познават, обичат ни, искат да ни гледат, но никой не се е обадил с никакво предложение към нито един от нас!

Няма отворени кастинги, на които да се явиш, ако не те извикат; по същия начин, ако не те поканят в нечия постановка, няма как да си намериш ангажимент в театър. Да не говорим за рекламите – знаят, че сега, понеже сме особено популярни, ще си държим на цената и изобщо не ни търсят“, обяснява красивата актриса. 


Вариант за излизане от ъгъла, където свободният артист е притиснат, са личните контакти с колеги, с които взаимно са си любопитни и искат да работят заедно – и действат проектите им да се осъществят. Точно по тоя начин Йоана Буковска-Давидова разчита скоро да се случи срещата й с режисьора Стилиян Петров в бъдещ спектакъл на Театър 199.

"Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар