Зима

Зима
Пролет

10 септември 2016 г.

#КОЙ се качи на кон – или как ГЕРБ и БСП бият Реформаторите

Макар и да не е официално обявена, предизборната кампания за президентските избори започна с мириса на… конска тор. #КОЙ е на кон.
 
А една сделка – за Царските конюшни, започната при Царя и тройната коалиция, приключи, обгазявайки… Реформаторите.

Първо и основно. Виждаме разиграване. БСП и ГЕРБ си вдигат топки. БСП подава, ГЕРБ забива – на Реформаторите. Които са безсловесни и неконтактни по случая, като че ли става въпрос за прогнозата за времето.

БСП размахва и обвинява – Пенев, Румяна Бъчварова, ГЕРБ отиграва и забива – Цветанов сочи Радан Кънев, който кадрувал за Пенев, благодари на БСП. Премиерът Бойко Борисов иска проверка на сделката – и сезира прокуратурата, съобщи правителствената пресслужба.

„Основание за това дават събраните до момента данни по назначената от премиера проверка на Главния инспекторат, както и предоставени данни от различни държавни ведомства. Резултатите от проверката на Главния инспекторат ще бъдат предоставени на прокуратурата“.

И Патриотичният фронт също се качи на влака. След ГЕРБ също поиска оставката на Пенев. „Случилото се показва каква е вредата от етническите партии – те се превръщат в политически рекетьори и търгаши, които шантажират българското общество, защото имат зад гърба си подкрепата на Анкара“, казва един от съпредседателите Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО, който е и кандидат за президент.

ПФ неизменно настоява за отстраняване на НПСД – партия на отцепили се от ДПС, и част от Реформаторския блок.

Второ. Сделката се търкаля от времето на НДСВ-ДПС. И приключва при бивш депесар, заместник-председател на НПСД в настоящата си политическа битност Веселин Пенев.

Кабинетът на Царя разписва на последното си заседание през юли 2005 г. заменката, благодарение на която фирма на Янко Иванов – „Дивисима“, взема едно малко парче от терена, който е 8 декара и се намира на метри от паметника на Васил Левски. В първите дни на кабинета на тройната коалиция я придвижва Асен Гагаузов, министър на регионалното развитие и благоустройството от тройната коалиция, който разписва продажбата.

Червената нишка, която свързва всичко и всички, е КТБ. Разцъфнала като българска роза при правителствата на Станишев и Борисов (БСП и ГЕРБ).

Благодарение на областния управител на София Веселин Пенев, който „отписва“ държавата като собственик, и останалите 7.5 декара попадат при Иванов, макар и с друга „Евротрансбилд“ ЕООД, „купила“ „Дивисима“.

Иванов е неслучаен човек. Председател на Управителния съвет на КТБ. Държал е 20% от банката до 2010 г. Тоест, когато започва сделката през 2005-а, е бил крупен акционер.

Ама разберете, казва Пенев, те придобиват само терена, имотите са на държавата. Ама разбрали сме.

Обаче държавата – в лицето на 3 министерства, оставя един групов паметник на културата да се срути. И когато това стане, собственикът на земята ще вдигне каквото си иска. (Ако преди това не намери #КОЙ случайно да подпали сградата…)

Но две от министерствата – МРРБ и Министерството на земеделието и горите, са дали отрицателни становища на Пенев за задвижване на сделката. А той я приключва.

Цветан Цветанов: „… Защото Янко Иванов е от важните фигури в КТБ. Неговият брат е Красимир Иванов (настоящ ректор на Медицинския университет във Варна – б.р.). Знаете за един криминален инцидент, който стана през септември 2010 г., когато имаше едно простреляно лице в Слънчев бряг и след това започнахме с оперативни действия да издирим това лице, за да може да започне разследването кой и по какъв начин го е прострелял. Тогава точно в болница „Св. Марина“, като директор, Красимир Иванов беше укрил това лице. И тогава знаете, че когато това лице се предаде, започнаха политическите атаки от Иван Костов и ДСБ към мен (Цветанов тогава е вътрешен министър – б.р.), че политически съм ударил г-н Иванов, който би могъл да бъде потенциалният кандидат през 2011 г. (за кмет на Варна – б.р.). Само искам да припомня, че кандидатът на Радан Кънев за община Варна през 2015 г. беше Чавдар Трифонов (Янко Иванов е сочен като спонсор на кампанията на Трифонов – б.р.). Вие си направете равносметка дали няма някаква връзка между всичко това, което се е случвало в годините назад и тази сделка, която в момента се реализира и за нея купувач се явява Янко Иванов“.
От Реформаторския блок дори не правят и опит за коментар на ситуацията. Липсва такъв дори от Корман Исмаилов, лидера на партия НПСД, излъчила областния управител. Което не работи в тяхна полза.

Трето, което следва от второто. Какво всъщност прави НПСД в Реформаторския блок?! Неясно как партия, която е твърде малка като електорална тежест, получи непропорционално голямо представителство в изпълнителната власт. Заместник-министър в Министерството на отбраната, областен управител на София-град.

Това е партия на ръководството си, съставено от бивши висопоставени депесари – Касим Дал, бивша дясна ръка на Доган, Корман Исмаилов – лидер на младежкото ДПС и депутат от ДПС. И Веселин Пенев също не е случаен човек – беше шеф на фондация „Либерална интеграция“ на ДПС, през която минаваха средствата за предизборните кампании на партията на Доган.

Това, че някой се е отрекъл от ДПС, прави ли го автоматично демократ и реформатор… Това, че Цветан Василев в днешна битност се отрича от Пеевски, прави ли го борец срещу олигархията и модела #КОЙ. Не, просто ги прави маши за разни употреби…

Четвърто. Не е ясно защо Пенев не е задвижил обратната процедура – държавата да придобие дела на Янко Иванов, който е твърде малък, вместо да му харизва за 90 лева на квадрат 7.5 декара към половината декарче, което притежава.

Пенев обяснява, че нямало такава практика… Защото на държавата не й трябвал имот, върху който и една тухла не може да дострои повече.

„Хиляда процента съм сигурен, че проверката на сделката с „Царските конюшни“ няма да открие нарушение“, казва Пенев. Обаче това беше преди Борисов да сезира прокуратурата.

Крайният резултат. Срещу 658 000 лева един човек се сдобива с общо 8000 квадратни метра в центъра на София. Въпреки че средно един квадратен метър в центъра на столицата стига 2000 евро. Тоест – близо пет пъти по-евтино.

Докато чака да паднат сградите, които никой не поддържа, собственикът може да залага терена срещу кредит и изобщо да го ползва като каквото си иска обезпечение. Цената на земята няма да спадне в годините, ще се покачва.

В началото на битката за президент всички явно бият по Реформаторите.
 

Дано са си направили политическите изводи – и епитафията за надгробния паметник.


Ureport.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар