Зима

Зима
Пролет

10 септември 2016 г.

Зад гърба на България ще номинират Кристалина Георгиева за шеф на ООН

Огромен скандал с български привкус се заформя около избора на новия шеф на ООН.

Унгария, Латвия и Хърватия, с подкрепата на Германия, смятат да номинират еврокомисарката Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН.

Тази информация съобщи в Туитър Талал Ал-Хадж, шеф на бюрото на телевизия "Ал-Арабия" към Обединените нации. Ал-Хадж е иракски журналист с дългогодишен опит и поредица награди, работил е за СиЕнЕн и "Ал Джазира".

Слухът за номинацията на Кристалина Георгиева се носи от петък и из коридорите на властта, но никой не иска да го потвърди, показа проверка на Епицентър.бг.

Единствено премиерът Борисов може да заяви, дали това е вярно или не, отговориха правителствени източници. Самият Борисов отказва коментар по тази тема.

Осведомени подчертаха пред Епицентър.бг, че правителството е подложено на огромен външен натиск да издигне кандидатурата на еврокомисарката, въпреки волята на премиера и решението на кабинета. Ако това наистина се превърне във факт, то ще е звучен шамар за България и българското правителство и лично за премиера Бойко Борисов, който ще трябва да обяснява защо му се налага да промени позицията си.

След последното гласуване за генерален секретар в петък вечер, в което водещ бе португалецът Антонио Гутереш, а българската кандидатка Ирина Бокова е пета, журналистът  Ал-Хадж пусна следното съобщение в социалната мрежа:

"Източник: Кристалина Георгиева, въпреки че е българка, ще бъде номинирана след няколко дни за главен секретар на ООН от Унгария, Латвия, Хърватия, с германска подкрепа"
В следващ туит той пояснява, че ако бъде номинирана от три източноевропейски държави, Георгиева ще бъде кандидат на дясната европейска партия ЕНП. И добавя, че планът за нейната номинация е бил финализиран по време на странични разговори на последната среща на Г20.

Според осведомени източници, такава кандидатура е възможна на този етап. Такива слухове имало и в централата на ООН в Ню Йорк, твърди източникът.

Според разпространяваната в навечерието на поредния вот интрига  Унгария, Хърватия и Латвия ще издигнат заедно кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Подобна стъпка би била безпрецедентен случай в историята на международната организация. Процедурата на ООН обаче не изключва внасянето на нови имена.

Ирина Бокова завърши на пета позиция четвъртия пореден вот в Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк в петък. Въпреки че слиза две места надолу, генералната директорка на ЮНЕСКО продължава да е най-добре представилият се кандидат сред жените.

Седем са гласували за Бокова, пет - против, а 3 бюлетини са без мнение.

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш е първи за четвърти пореден път. Въпреки това срещу него продължава да има два гласа против, един от които със сигурност е на страна с право на вето. В противен случай с 12 гласа за той би бил избран автоматично за генерален секретар. Гутериш е получил един глас "без мнение".

Втори при четвъртия вот е външният министър на Словакия Мирослав Лайчак. Такова бе класирането му и при предишното гласуване. Сега той има 10 гласа в подкрепа, 4 против и 1 въздържал се.

Третото си място от предния вот запазва и сръбският първи дипломат Вук Йеремич, който на предното гласуване бе изравнен с Бокова.

Четвърти е представителят на Македония Сърджан Керим.

Като изключим Гутериш, всички в петицата са представители на Източна Европа. Неин ред е да вземе ръководството на ООН според ротационния принцип.

От шесто до 10 място се нареждат бившият словенски президент Данило Тюрк, аржентинката Сусана Малкора, новозеландката Хелън Кларк, костариканката Кристияна Фигерес и молдовката Наталия Герман.

Двете кандидатки на последните места вече твърдо са в групата на аутсайдерите и не е ясно защо упорстват и не се отказват.

Следващото гласуване в Съвета за сигурност ще е на 26 септември.


Няма коментари:

Публикуване на коментар