Зима

Зима
Пролет

18 септември 2016 г.

САЩ удариха Сирия по въздух

"Въздушният удар е убедително доказателство, че САЩ подкрепят "Ислямска държава", заявиха от сирийската армия
 
САЩ заявиха, че са прекратили въздушен удар срещу групировката "Ислямска държава" в Източна Сирия, след като Русия ги е уведомила, че е възможно да са поразили сирийски правителствени сили.

"Въздушният удар е бил прекратен незабавно, когато коалицията е била уведомена от руски представители, че е възможно атакуваните личен състав и техника да са принадлежали на сирийската армия. Коалиционните сили не биха нанесли преднамерен удар по военна част, за която се знае, че е сирийска", заяви още Централното командване на САЩ.

Досега не е известно САЩ да са удряли пряко силите на сирийския президент Башар Асад когато и да било през продължаващата вече пет години гражданска война, отбелязва Асошиейтед прес.

Ударът е бил нанесен в район, който коалицията е атакувала и преди, а самата коалиция е била уведомила руските си колеги още преди да бъде нанесен, посочи Централното командване, цитирано от Ройтерс.

Над 60 сирийски войници са били убити и стотина ранени днес при удари на международната коалиция, ръководена от САЩ, срещу позиция на сирийската армия в източната част на страната, заяви руската армия.

"Самолети на международната антиджихадистка коалиция днес са извършили четири въздушни удара срещу сирийските сили, обградени от "Ислямска държава" близо до летището на Дейр аз Зур", съобщи говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от АФП.

Русия и мониторингова организация заявиха, че самолетите на водената от САЩ коалиция са бомбардирали позиция близо до Джебел Сарда недалеч от летището на Дейр аз Зур, което е проправило пътя за бойците на "Ислямска държава" да я превземат, предаде Ройтерс.

Главното командване на сирийската армия заяви, че въздушният удар е "убедително доказателство", че САЩ подкрепят "Ислямска държава", като отбеляза, че ударът е бил "опасен и представлява крещяща агресия".

Представител на правителството на Обама заяви, че САЩ са изразили съжалението си за въздушния удар по сирийските сили.

"САЩ изразиха нашето съжаление чрез Руската федерация за непреднамерената загуба на животи от сирийските сили", заяви той.

Представителят, който е високопоставен и пожела анонимност, тъй като няма разрешение да обсъжда известието за изразеното съжаление, посочи също, че САЩ ще продължат да се придържат към режима на спиране на бойните действия.

Съветът за сигурност на ООН насрочи заседание при закрити врата по искане на Москва, за да обсъди въздушния удар.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар